Imponerande engagemang av anhöriga

Det är många som dagligen stöttar och vårdar närstående. Ibland är det en enkel gest och ibland ett stöd som gör att man som anhörig behöver stöd själv. I Lessebo kommun arbetar Eva Sjöblom och Lotta Westrin som samordnare för anhörigstöd. De fungerar som spindlar i ett nät med många aktörer. De ser fram emot årets höjdpunkt: En dag tillsammans, riktad till alla som vårdas eller vårdar.

Vad händer egentligen den 25 augusti?

Eva och Lotta berättar att huvudsyftet med dagen är att visa på att anhörigstödet finns för de som behöver och de hoppas på många besökare.

- Vi kommer ha informationsbord där vi kan svara på frågor, säger Lotta Westrin. Kommunen har en skyldighet att informera om verksamheten och en sådan här dag kör vi nu för fjärde gången i rad, sista helgen i augusti har det blivit.

- Dagen kommer vara på Grönåsens älg- och lantdjurspark och vi börjar klockan 14 den 25 augusti, berättar Eva Sjöblom. Ingen anmälan behövs och förutom grillad viltkorv blir det underhållning med Anders Setting från Kosta. Älgparken kommer också vara öppen för de som är intresserade.

Vilka är anhörigstödets målgrupper och hur vet man att man är anhörigvårdare?

- Vi vänder oss i första hand till vuxna och egentligen alla som känner sig träffade och haren närstående som man vårdar eller stödjer, säger Eva. Det är däremot väldigt olika hur man identifierar sig som anhörig och om man behöver hjälp eller inte.

- Det är väldigt individuellt hur man uppfattar sin vardag och situation, instämmer Lotta. Vissa anhöriga behöver inte alls mycket stöd och andra deltar gärna i grupper och samtalar kring hur de har det. Vår uppgift är att möta personer i den verklighet som de har och jobba efter det.

- Det finns en oro hos de som vårdar, både för sig själv som för sina närstående, berättar Lotta. Och vårt råd är tydligt, det är att höra av sig till oss innan det blir för övermäktigt.

Både Eva och Lotta trycker på att de är samordnare och att det krävs stor samverkan för att göra ett bra anhörigstöd. Bägge är också imponerade av all den tid och det engagemang som anhöriga i kommunen lägger ner. Utan det så hade livet sett mycket sämre ut för många.

Hur ser samverkan kring anhöriga ut idag?

- Vi jobbar med olika yrkesgrupper som möter anhöriga berättar Eva Sjöblom. Vi samverkar också över kommungränserna, nu under hösten kommer kompetensutveckling erbjudas i samarbete med Alvesta och Tingsryds kommuner.

- Det är jätteviktigt att samverka mellan flera kommuner, säger Lotta. Visst stöd är lättare att erbjuda på en annan ort då diagnoser och situationer kan vara känsliga att prata om

Till sist, ni som varit runt om i hela Lessebo kommun. Vilket smultronställe ska man inte missa?

- Jag tycker att fiskestugan vid campingen i Skruv är ett riktigt vackert ställe, säger Lotta.

- Lovsjö ängar, det är en plats man borde åka till, säger Eva. Jag minns speciellt ett tillfälle då gullvivorna blommade fint.

Läs mer om anhörigstöd.

Senast uppdaterad: 22 augusti 2018
Publicerad: 22 augusti 2018 kl. 08.59

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se