Unga rör sig mindre idag än för tio år sedan. Det är framförallt bland de något äldre åldrarna, från mellanstadiet och uppåt som det märks mest. En som intresserat sig för detta är Johan Karlsson som är elevassistent på Björkskolan i Skruv. Han går en utbildning som rörelsecoach och arbetar med att få fler elever att röra på sig.
- Det finns många skäl till varför unga rör på sig mindre idag, säger Johan Karlsson. Bland annat kan man nämna tekniken, det spelas mer på telefon och datorer. Men vi vuxna har också en del i detta. Vi skjutsar våra ungar mer idag än förr.
Johan går en utbildning på Linnéuniversitet som är en del i ett större projekt kring ungas rörelse och motion. Det är Smålandsidrotten som står bakom en satsning där ett stort antal personer från hela Småland finns med.
- Det är jätteintressant att få andra perspektiv och infallsvinklar på rörelse, menar Johan Karlsson. Och vi får samtidigt verktyg och övningar som vi kan använda i vardagen, så det är en väldigt praktisk utbildning.
Som rörelsecoach är Johans uppgift att vara den som motiverar och driver på övriga på arbetsplatsen att jobba med rörelse. Rollen innebär också att han arbetar med planering och genomförande av övningar. Utbildningen passerar i början på april halvtid och på Björkskolan har man redan sett effekter på de aktiviteter som genomförs.
I dagsläget genomförs frivilliga aktiviteter på Björkskolans 20-minutersrast och cirka en femtedel av eleverna deltar. På sikt har man för avsikt på skolan att växla upp arbetet.
- Vi ser att det ger en ökad trygghet och studiero om vi kan få till fler som rör sig rejält på rasterna, säger Johan Karlsson. Om man rör på sig så blir det också lättare för hjärnan att ta till sig nya intryck och då lär sig också eleverna mer. Så arbetet med rörelse är verkligen något som kommer gynna resultaten i skolan.
- Kan vi få till minst 20 minuter per dag med pulshöjande rörelse så är väldigt mycket vunnet, menar Johan. Det skulle inte vara så dumt även för oss vuxna.