Program för kungaparets besök i Lessebo

Den 26 september mellan klockan 10 och 15 besöker kungaparet Lessebo med anledning av att det är 300 år sedan bruket fick tillstånd att tillverka papper. Detta har firats under året bland annat genom en stor familjedag då Lessebo Paper hade öppet hus med många hundra besökare. Samma dag var det också världspremiär för Science Gym, ett tält fyllt med digitala aktiviteter som syftar till få unga att röra sig mer.

Lessebo kommun har en lång tradition av bruk inom järn, papper och glas. Glasindustrin och pappersproduktionen är idag fortsatt aktiv och är viktiga arbetsgivare i kommunen. Samtidigt är kommunen ett stort besöksmål där framförallt Glasriket drar runt miljonen besökare varje år. Idag har kommunen cirka 8800 invånare och siktar på att till år 2025 bli 10 000 invånare.

Programmet den 26 september inleds med en jubileumsceremoni som Lessebo Paper AB och Lessebo kommun bjuder in till. Allmänheten är inbjuden till denna ceremoni som sker vid herrgården vid pappersbruket i Lessebo.

Efter ceremonin kommer kungaparet besöka Lessebo Paper ABs moderna anläggning och se hur produktionen av finpapper ser ut. Varumärket Lessebo är internationellt välkänt inom pappersbranschen.

Kungaparet kommer också besöka Lessebo handpappersbruk som varje år tar emot många besökare. Kungaparet har även tidigare på 1970-talet besökt handpappersbruket. Därefter intas lunch.

Efter lunchen besöker kungaparet Hackebackeskolan i Lessebo där det går elever (F-6) med rötter runt om i hela världen. Skolan bedriver ett aktivt arbete med att öka intresset för naturvetenskap, matematik och teknik. Under skolbesöket kommer eleverna att visa upp experiment och kunskaper och möjlighet ges till samtal med personal och elever.

Den första skolan i Lessebo startades av bruket som under sin verksamma tid också stått för service till lokalsamhället i form av utbildning och hälsovård. Det var också bruket som genom sin uppkomst påbörjade migration och inflyttning in till området. Bygden är och har varit präglad av migration med inflyttning såväl som utflyttning.

Efter programpunkten på Hackebackeskolan avslutas kungaparets besök i Lessebo.

Program

10.00 Jubileumsceremoni

Kungaparet anländer till herrgården vid Lessebo Paper, Storgatan 79 för en jubileumsceremoni öppen för allmänheten och för media.

11.00 Pappret idag

Besök på Lessebo Paper ABs anläggning med rundvandring i produktionen. Fototillfälle kommer ges till media under besöket.

12.00 Pappret och samhällets historia

Besök på Lessebo handpappersbruk där Bildningsbruket AB kommer visa sin verksamhet. Fototillfälle kommer ges till media under besöket.

Lunchpaus

14.25 Bruket och samhället, besök på Hackebackeskolan

Besök på Hackebackeskolan, Sommarvägen 1, Lessebo. Fototillfälle kommer ges till media under besöket.

15.10 Besöket i Lessebo avslutas.

 

Presskontakt

Frågor om programmet, Olof Björkmarker, Lessebo kommun, 0478-125 11, olof.bjorkmarker@lessebo.se

Frågor kring intervjuer och kungaparet ställs till press@royalcourt.se

Senast uppdaterad: 23 september 2019
Publicerad: 23 september 2019 kl. 16.18

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se