Hovmantorp basen för unik dragkamp

Få orter är så förknippade med dragkamp som Hovmantorp. Klubben skördar framgångar i olika mästerskap och aktiva i föreningen är tongivande på riksplanet. Och när skolidrottsföreningarna i Sundsvall ska öva dragkamp så åker man ända till Hovmantorp.

Hovmantorps Dragkampsklubb har runt 200 medlemmar och många aktiva utövare. Rekordet slog klubben på en SM-tävling under sommaren med hela 52 licenserade deltagare på en och samma tävling. Men det som är världsunikt är den inomhusanläggning som man har i Allhallen i Hovmantorp. En anläggning som intresserar även lag utanför Sveriges gränser.

- I vår förening finns ett antal arbetsgrupper och en av dem sköter anläggningen. Det finns också grupper som ansvarar träning och som kan organisera tävlingar, berättar Mats Atterheim som är kassör och en allmän fixare i föreningen. Vi håller just nu på med en ny tävlingsanläggning vid Gökaskratt och där har vi bland annat fått medel från Leader Sydost.

Alla kan vara med

Det går att träna dragkamp i någon av de 28 föreningar som finns i Sverige. Hovmantorp samverkar med flera andra föreningar och bidrar också till att skapa nya. Klubben i Vederslöv är en ny klubb som skapats ur Hovmantorp. Stefan Klinthäll är dels ordförande i Vederslövsklubben men också en av de ansvariga i Hovmantorps tränargrupp.

- Vem som helst kan börja träna dragkamp. Vi har med alla åldrar och alla vikter, från 26-130 kilo, berättar Stefan Klinthäll. Och alla tränar vi samtidigt. Vi har tre träningspass i veckan och de pågår i ungefär två timmar. Man väljer själv hur mycket man ska vara med och träna, men det är lätt at bli biten och då vill man träna mer.

Det går ganska snabbt som ny dragkampare att få vara med och tävla. Av de 52 tävlande i SM-tävlingen så var 15 på sin första tävling.

- Varje deltagare i ett dragkampslag spelar roll, säger Stefan Klinthäll. Om en person tappar så påverkar det hela laget. Alla måste ta i. På så sätt är det mer av en lagsport än vad till exempel fotboll är.

Långa resor

Tävlandet klubbarna emellan är det som drar absolut mest kostnader för föreningen. Ofta handlar det om resor långt bort som också innebär övernattning när det är dags att tävla. Tillsammans med några andra föreningar i Småland håller därför Hovmantorp på att smida lite planer.

- Vi planerar för en Smålandsserie med spel enbart inom Smålands gränser. Då skulle vi kunna få ner avstånden och få mer motstånd på hemmaplan, berättar Mats Atterheim. Andra klubbar är såklart också välkomna att vara med, men tävlingarna sker i Småland. Med spel på nära håll så tror jag också det är fler som kan tänka sig vara med och tävla då man inte behöver lägga lika mycket tid.

Hovmantorpsklubben arbetar i nätverk med det tydliga målet att fler föreningar ska skapas. Vederslöv är ett sånt exempel och idag finns också aktiva i Lund, Malmö och Älmhult som har startat resan mot egna självständiga föreningar.

Uthållighet

Att utöva dragkamp kräver uthållighet. Många som inte prövat tidigare går in med inställningen att det handlar om ren styrka, men tekniken betyder egentligen det mesta.

- Vi kan se att långlöpare har nytta av sin träning när det handlar om uthållighet i dragkampen. Jag själv kom in från brottningen och det är ingen slump, det finns likheter mellan idrotterna, säger Stefan Klinthäll. Löpning är vår uppvärmning i dragkampen.

- När du håller på med dragkamp så använder du muskler i kroppen som du inte gör annars, träningsvärken är stor de första gångerna, säger Mats Atterheim. Tekniken spelar roll, en stor tung och stark person utan teknik förlorar alltid mot en lätt person som vet vad den håller på med.

De gemensamma träningarna och att det ofta blir hela familjer som tränar och tävlar tillsammans gör att dragkampen blir en väldigt social idrott. Man umgås och får en gemenskap som gör att man stannar kvar inom dragkampen. Efter besöket av ungdomarna från Sundsvall kanske det blir fler aktiva och som kan möta och ge motstånd till Hovmantorps dragkampare.

Senast uppdaterad: 10 oktober 2019
Publicerad: 10 oktober 2019 kl. 16.34

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se