Tio år med Smålandsgatan

På Smålandsgatans LSS-boende bor det sex personer, alla har bott där sedan starten för tio år sedan. Trivseln är också hög hos personalen och flera av dem har varit på Smålandsgatan länge. En av dem är Linus Kjellsson som arbetat på boendet i nio år.

- Vi är ett gott gäng med olika bakgrunder. Alla i personalen arbetar som vårdare men här finns undersköterskor, elevassistenter och personer med andra utbildningar, berättar Linus Kjellsson. Vi har olika ålder och olika intressen vilket är bra för jobbet då vi hittar på olika saker med brukarna.

På Smålandsgatan bor personer med beviljad assistans enligt LSS, Lagen om stöd och service. Lagen är utformad så att den som omfattas får stöd för behov som inte går att lösa på annat sätt. Det innebär att man utgår från personens individuella behov och sätter in insatser därefter.

Genomförandeplan

- Varje brukare här på Smålandsgatan har en genomförandeplan som vi i personalen arbetar efter, säger Linus. Vi har organiserat det så att vi arbetar i grupper med 4-5 anställda per person så att det ska bli så trygg miljö som möjligt runt brukaren.

Ett LSS-boende är en ganska personalintensiv verksamhet och det arbetar 14 personer plus timvikarier på Smålandsgatans boende. Det är inte ovanligt med brukare som har omfattande stöd dygnet runt.

Närvarande vardag

Eftersom verksamheten för personalen svävar runt de boende så är det deras vardag som styr rytmen på boendet. Och det är samma rytm som för de flesta i samhället. På morgonen går man upp, fixar frukost och sen bär det iväg till jobbet som för de flesta av brukarna handlar det om daglig verksamhet.

- Eftersom vi arbetar så nära våra brukare så flyter arbetet på under vardagarna. Vår uppgift är att arbeta med genomförandeplanen och se till att de vi arbetar med kan klara vardagen så bra som möjligt, säger Linus. Egentligen så arbetar vi för att inte behövas, att de ska klara sig utan oss.

Efter den dagliga verksamheten kommer man tillbaka till Smålandsgatan där en del vilar och där andra umgås tillsammans. Vissa dagar i veckan tvättar och städar man och andra dagar går man och handlar.

Fritiden viktig

Under fritiden hittar personalen och brukarna på olika aktiviteter som man deltar i. En sak som Linus nämner är en partykryssning som utgår från Stockholm och som riktas till målgruppen med assistans.

- Vi har varit med på den några gånger och då åker vi buss till Stockholm och sen blir det musik och nöje på båten. Det blir ett minne som vi kan dela och prata om sen under en lång tid, säger Linus.

Det finns ett samarbete mellan de olika boendena i Lessebo kommun genom en fritidsgrupp och i den sätts det varje halvår ihop ett program med fritidsaktiviteter. Smålandsgatan samarbetar nära med den dagliga verksamheten, boendena på Oden, Hackes och Runda vägen.

Gemenskap

När Linus får beskriva vad som krävs av en vårdare på Smålandsgatan så är det energi och påhittighet. Tillsammans med personalens skiftande erfarenheter så bidrar det till att man har en personalgrupp som trivs tillsammans.

- Vi har under mina nio år blivit fler män som arbetar på Smålandsgatan. Idag är det nog nästan hälften av alla som arbetar här som är män, säger Linus. Det är ett yrke där man får väldigt mycket tillbaka. Jag trivs med att arbeta här och med att få våra boenden att ha ett liv som är som det ska vara.

Jämfört med att arbeta med endast en brukare hemma hos den beskriver Linus boendet som mycket mer socialt både för sig som anställd men också för personen som har assistans via LSS.

Firade gjorde man också när boendet fyllde tio år. Efter gemensamt beslut så blev det en av de festligare måltiderna, nämligen smörgåstårta.

Senast uppdaterad: 31 oktober 2019
Publicerad: 31 oktober 2019 kl. 09.53

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se