Annorlunda nationaldag

Foto: Kosta Boda

Det blir en annorlunda nationaldag i år. Det traditionella firandet i parken Intaget i Lessebo ställs in med anledning av Corona och uppmaningen att avstånd ska hållas.

En viktig del av nationaldagen är firandet av nya svenska medborgare. De som anmält intresse till kommunen att vara med på firandet kommer kontaktas och medborgarskapsceremonin genomförs på annat sätt än på nationaldagen.

På nationaldagen brukar kultur och fritidspristagarna uppmärksammas. Mer information kring pristagare kommer presenteras vid senare tillfälle.

På förra årets nationaldag uppmärksammades Bertil Vallien. Med många år som formgivare i den småländska glasindustrin är Bertil Vallien idag världskänd men också tätt förknippad med Sverige och Småland. Hans lokala förankring i Glasriket och Kosta har gjorde att valet hamnade på honom som kommunambassadör.

Bertil Vallien hade varit en av huvudpersonerna under den stora glaskonferensen som GAS, Glass Art Society, skulle genomfört nu i maj. Konferensen är inställd med anledning av Corona. Bertil Vallien beskrevs av arrangörerna som en rock-star. Flera deltagare på konferensen hade bokat in sig på specialvisningar för att se formgivaren jobba live.

Lessebo kommun tar tillfället i akt att uppmärksamma Bertil Vallien som kommunambassadör en gång till. Bertil Valliens devis som formgivare säger mycket om det avtryck som Glasriket gjort i världen: ” Jag arbetar gärna med teman. I glaset finns möjligheter som inget annat material kan erbjuda. Det är som att ösa ur en vulkan, där den glödande massan snabbt förvandlas till is. Att i rätt ögonblick fånga uttrycket, ljuset och avlocka glaset dess hemligheter är utmaningen."

Senast uppdaterad: 14 maj 2020
Publicerad: 14 maj 2020 kl. 14.01

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se