Jessica Cedervall, VD SSAM, Lars Altgård, kommunalråd i Lessebo, Anna Tenje, kommunalråd i Växjö, Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, Mikael Jeansson, kommunalråd i Tingsryd samt Elizabeth Peltola, kommunalråd i Älmhult. Foto: SSAM
Det har antagits en ny avfallsplan. Planen är gemensam för de fem kommuner som äger SSAM, Södra Smålands Avfall & Miljö AB. Bolaget konstaterar att resan mot ett Småland utan avfall har börjat.
I planen finns mål och åtgärder för att förebygga att avfall uppstår och omhänderta mer avfall till återanvändning. Mängderna grov-, rest- och matavfall ska minska med 25 procent till år 2025 (jämfört med år 2015).Här är några exempel från planen:
- Införa källsortering av matavfall, förpackningar och returpapper i samtliga kommunägda samhällsfastigheter och i de kommunala bostadsbolagens fastigheter.
- Ställa krav och efterfråga lösningar på avfallssnåla lösningar i upphandlingar, till exempel alternativ till engångsmaterial och återanvända produkter.
- Arbeta systematiskt med att minska matsvinn genom att följa en gemensam metodik för att minska, mäta och följa upp matsvinnet.
- Öka mängden återanvänt material vid byggnation av kommunägda lokaler och omhänderta material för återbruk i högre utsträckning när byggnader rivs eller renoveras.
- Utföra all sophämtning med förnyelsebart bränsle.
- Erbjuda 100 procent av villor och fritidshus fyrfacksinsamling.
- Minska nedskräpningen, bland annat genom att mäta nedskräpning och se över organisationen för hur arbetet med nedskräpning ser ut.
Avfallsplanen har beslutats i samtliga fem kommuners kommunfullmäktige och gäller fram till 2025.Alla kommuner i Sverige är skyldiga att ha en avfallsplan med åtgärder och mål för hur avfall ska hanteras och förebyggas samt en sammanställning över hur avfallet hanteras idag.