Studenter besöker Lessebo

Syntolkning: Bildmontage med en bild från Grisagatan i Lessebo som är röda trähus samt en infälld bild på en karta samt Linnéuniversitetets logotyp.

På Linnéuniversitetet utbildas studenter i fysisk planering och som en del i utbildningen besökte ett stort antal studenter Lessebo tätort den 7 april. Fältuppgiften var att titta på tre olika områden som också nämns i Lessebo kommuns översiktsplan.

- Vi tycker det är viktigt att uppgifterna som studenterna får har verklighetsanknytning. Det fungerar bra att samarbeta med kommunerna och de är intresserade av att få ta del av den input som studenterna har, säger Åke Tyrberg som är ansvarig lärare på kursen.

Och när studenterna besökte Lessebo var det nog flera som såg dem gå runt i mindre grupper och titta och anteckna. Det var dels området Ekebacken vid sjön Läen samt skogspartiet vid Vintervägen mitt i Lessebo och vid Fetebo i sydvästra delen av samhället som besöktes.

- Det är tredje året som vi samarbetar med en kommun, tidigare har vi besökt Högsby, Emmaboda och Nybro, säger Åke Tyrberg. Det är bra för studenterna att inte bara se Kalmar och Växjö där vi har våra undervisningslokaler.

Anna Lindahl är en av kursens lärare. När hon tänker på Lessebo ser hon som arkitekt ett antal pärlor som går att inspireras av.

- Det finns flera fina byggnader från brukstraditionen som går att inspireras av och omsätta till något modernt, säger Anna Lindahl.

Anna Lindahl tittar in i skogsområdet vid korsningen Industrigatan och Vintervägen där ett antal studenter samlats för att lyssna till sin lärare. Hon konstaterar att vattnet som finns i området är en sak att ta hänsyn till.

- Bäcken som går genom området är en tillgång och något att ta tillvara på när man skapar en idé för hur platsen kan användas, säger Anna och pekar ner bland björkarna. Vatten kan ha en dragningskraft och kanske kan användas till att göra platsen offentlig och med en gemensam användning för hela orten.

Studenterna kommer arbeta vidare med Lessebo och de tre områdena och presentera sina förslag i slutet på terminen.

Senast uppdaterad: 16 april 2021
Publicerad: 16 april 2021 kl. 08.52

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se