Om att söka jobb i omsorgen

Syntolkning: Två händer som håller i varandra. Den ena handen ser ut att tillhöra en äldre person och den andra handen ser ut att tillhöra en yngre person.

Lotta Westrin är enhetschef på Lessebo kommun och ansvarar för omsorgsverksamheten i Hovmantorp. Hon listar några saker som är viktiga att tänka på när man söker jobb i omsorgen.

- Vi söker personer som är utbildade till undersköterskor. Och körkort är ett krav hos oss för att bli fastanställd, säger Lotta Westrin. Man behöver också ha referenser om man söker och inte arbetat hos oss tidigare.

Det är så att många som söker jobb i omsorgen också arbetat som timvikarie eller under semesterperioder. Lotta säger att det behövs många vikarier då inte alla kan arbeta jämt. En del kan endast helger då man studerar under veckorna och andra kan enbart kvällar. En del är pensionärer och tar timmar när man orkar.

- Det finns dem som byter bana helt i livet och utbildar sig på nytt. Vi har möjlighet att tillämpa provanställning för att se vad personen går för och om det fungerar i arbetslaget, säger Lotta Westrin. Möjligheten att gå bredvid för att få lära sig yrket finns alltid.

I Hovmantorp är det cirka 40 medarbetare i hemtjänsten, boendet Sjöglimten och i gruppen som jobbar natt. Hovmantorps geografiska läge med goda pendlingsmöjligheter gör det något lättare att rekrytera än till övriga orter i kommunen.

- Vi söker och arbetar brett, säger Lotta Westrin. Det behövs till exempel fler killar i omsorgen och vi vill gärna ha breda arbetsgrupper. Det berikar och ger olika input i verksamheten.

Det pågår ett arbete i Lessebo kommun med heltidsresan där heltid ska bli norm. Det finns idag många medarbetare som arbetar deltid och mycket handlar om arbetsmiljö.

- Det finns en lång tradition av deltidsarbete i omsorgen som vi måste bryta, säger Lotta Westrin. En del väljer att lyfta fram det slitiga och jobbiga samtidigt ser vi att det är många som arbetar hela sina yrkesliv i omsorgen. Vi måste hitta vägar så att man orkar arbeta heltid.

Lotta Westrin har själv många år som undersköterska i bagaget innan hon blev enhetschef. Hon lyfter fram det goda samarbetet med rehab och vilka möjligheter som hjälpmedel ger för en bättre arbetsmiljö.

- Det är fantastiskt att arbeta med människor, det borde fler testa på, avslutar Lotta.

Senast uppdaterad: 29 oktober 2021
Publicerad: 29 oktober 2021 kl. 09.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se