Kulturhuset – tre verksamheter möts

Syntolkning: Tre personer står jämte varandra lutande på ett räcke. Från vänster: Jimmy Täck, Martin Scharin och Cecilia Ungerbäck Smith.

Många har väntat. En väntan på att Lessebo kommuns nya kulturhus ska öppna. Under hösten har det stora gula huset utmed Storgatan i Lessebo fyllts med mer liv och rörelse än tidigare. Biblioteket har nyöppnat i renoverade lokaler och kulturskolan flyttade in i somras och fritidsgården är nu i samband med höstlovet igång med verksamhet.

Cecilia Ungerbäck Smith är chef på biblioteket och tillsammans med Jimmy Täck som rektor på kulturskolan och Martin Scharin som är chef för fritidsgården har de fixat och planerat med det nyrenoverade huset.

- Vi har ordnat så vår lånedisk är bättre placerad för besökarna. Den är tydligt i blickfånget för besökaren och personalen som står där har koll på bägge ingångar, säger Cecilia Ungerbäck Smith. Vi har också flyttat litteraturen för ungdomar så den finns redan i entrén. Det kommer nu gå enklare att samverka med fritidsgården och deras utrymmen samtidigt som övriga biblioteket är stängt på kvällarna.

För kulturskolans elever skedde flyttlasset redan i samband med starten av höstterminen. Då bytte man en gul byggnad (Gula skolan vid torget i centrala Lessebo) mot det gula kulturhuset.

- Överlag har det varit positiva reaktioner från föräldrar och elever. Några elever som dansat länge i vår gamla byggnad saknar den danshallen samtidigt så har vi nu tillgång till en stor salong med ett enormt dansgolv, säger Jimmy Täck. En elev sa till mig med glädjetårar om det nya dansgolvet: ”Nu snackar vi professionell skola!”.

Och även fritidsgården har startat några aktiviteter. Det är tjejträffar för högstadieelever som redan nu kommit igång. Tanken har vari att tjejerna i lugn och ro ska få göra huset till sitt innan även det är öppet för alla och killarna kommer in.

- Vi kommer ha alla möjligheter att göra bra verksamhet i den nya fritidsgården, berättar Martin Scharin. Första kvällen som vi har öppet kommer vi vara mycket personal på plats för att känna in hur ungdomarna ser på huset och vad de vill göra. Vi kommer sen ha regelbundna öppettider med olika delar av huset öppet olika dagar.

Alla tre kommer tillbaka till samverkan och vad det kan ge. Redan nu genomförs tjejträffarna med personal både från fritidsgården och biblioteket.

- Husets nya verksamheter har prioritet på ungdomarna men det kommer också bli en bra mötesplats. Bibliotekets verksamhet är öppen för alla åldrar och vi hoppas att man kan mötas över generationsgränserna, säger Martin Scharin.

Jimmy Täck instämmer och ser en mängd nya och spännande aktiviteter som kan födas i ett kulturhus.

- Vi arbetar idag med olika målgrupper och unga med olika intressen, och kan vi få dem att mötas och få upp ögonen för fler verksamheter så kan vi verkligen skapa en aktiv fritid, säger Jimmy Täck.

- Våra utlån har legat ganska jämt under coronapandemin då vi jobbat med andra lösningar som take away och hemkörning av böcker, berättar Cecilia Ungerbäck Smith. Med nyrenoverade lokaler och en ökad möjlighet att komma till biblioteket igen så hoppas jag att bokläsandet ökar.

I bibliotekets entré finns det läsplatser och ett kafé som så småningom kommer slå upp portarna. För den som vill få lite frisk luft under sitt läsande så finns också innergården öppen för besökarna.

Fakta

Namnet på huset är ännu inte klart. Eleverna på Bikupan arbetar nu med att ta fram förslag som sen allmänhet och besökare till huset ska få rösta om.

Kulturhuset i Lessebo var tidigare ett folkets hus. Det har skett en omfattande renovering där byggnadens historia fått komma fram. Idag innehåller byggnaden bibliotek, kulturskola och fritidsgård.

Senast uppdaterad: 8 november 2021
Publicerad: 8 november 2021 kl. 11.31

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se