Allemansrätten och hänsyn i naturen

Syntolkning: En rad med änder simmar på ett vatten färgat blått av himlen ovanför. I bakgrunden ser man skogskanten med barrträd i mörkt grönt. Änderna är mörka till färgen. I vattnet finns några få gröna, runda blad.

Det finns mycket fin natur att besöka i Lessebo kommun och i Glasriket. Naturen är en anledning för många besökare att resa till just vår del av Småland och det är också ett av de värden som många invånare lyfter fram om sin hembygd. Under sommaren kommer myndigheterna i Sverige informera om allemansrätten och vad den går ut på.

Allemansrätten

Så här skriver Naturvårdsverket om allemansrätten:

"Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Allemansrätten fungerar om alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt just här och nu, genom att läsa landskapet och bedöma situationen. Olika aktiviteter, platser och tidpunkter avgör vad du kan göra eller inte. Tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att använda denna gamla sedvana med omtanke. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten."

Myndigheten har också tagit fram en checklista för hur vi kan visa hänsyn när vi är i naturen.

Under sommaren kommer vi på Lessebo kommuns sociala medier bland annat informera om brandrisk, bad och stränder, avstånd i naturen och hur man parkerar på bästa sätt.

Senast uppdaterad: 16 juni 2022
Publicerad: 16 juni 2022 kl. 11.51

Kommunikation

  • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se