Unga filmar sin verklighet

Syntolkning: Bilden är ett fotomontage och i bakgrunden ses en skolbyggnad i mörkt tegel och gula fönsterkarmar. På byggnaden står det "Bikupan". Ett diplom som ser ut som har dekorationer som liknar en filmrulle. Basen på dokumentet är vitt och i kanterna till höger och vänster finns avlånga mönster i form av stora och små rutor.

100 elever från högstadieskolan Bikupan har gjort filmer om skolan eller om sin verklighet. Det var ett stort filmprojekt som 7:orna kämpade med. De fick mycket stöd av Svenska Filminstitutet som gjorde att till slut så blev det många otroligt bra filmer.

Svenska Filminstitutet kommer även vara med när det kommer vara mycket satsning på unga och film under kommande år.

Själva verksamheten organiserades av kultur och fritidsavdelningen och Syftet var att ge ungdomar i Lessebo kommun chansen att få en röst samt att de ska få chansen att berätta om sina liv. SFIs syfte var att ge barn och unga möjligheten till kunskaper om rörliga bilder men också att de ska få filmupplevelser.

De flesta som går i 7an även unga i andra åldrar har aldrig fått chansen att lära sig filmspråket. Men nu har de lärt sig att skapa korta filmer som de och lärarna blev väldigt nöjda med.

- Eleverna har precis gjort färdigt sina filmer för i vår och fick diplom, säger Malin Andersson som stod bakom projektet.

Liknande projekt kommer komma framöver igen. Det kommer bland annat vara att tjejer som precis slutat nian kan vara med på ett dokumentärfilmprojekt som pågår i kulturhuset och är ett samarbete mellan biblioteket och fritidsgården.

Senast uppdaterad: 29 juni 2022
Publicerad: 29 juni 2022 kl. 11.32

Kommunikation

  • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se