Studiero i klassrummet med PAX metoden

Syntolkning: En kvinna tittar och visar med handen mot en anslagstavla med symboler och text

Under hösten deltog ett antal lärare i de lägre skolåren F-3 i en utbildning i PAX metoden. En av deltagarna var Veronica Ahlex som arbetar som lärare på Kvarndammskolan i Hovmantorp. Hon har nu haft möjlighet att använda metoden i klassrummet:

- Jag använder PAX metoden varje dag, vid minst två lektionstillfällen, berättar Veronica. PAX-utbildningen var helt fantastisk. Ett riktigt bra verktyg att ta till för att eleverna ska få studiero. Har eleverna studiero så kommer glädjen och tryggheten på köpet!

Veronica märker skillnad i klassrummet och berättar att gruppen är fantastisk och att det är nästintill tyst under lektionerna.

I klassrummet har vissa förberedelser gjorts, en anslagstavla har gjorts om till ett PAX utrymme där visionen och orden: glädje, trygghet och studiero får plats. Veronica har också skapat en flyttbar miniversion som kan sättas upp enkelt med magneter på whiteboarden. Miniversionen bestämmer hon och eleverna tillsammans inför lektionen. Veronica berättar att hon använder sig mest av PAX under svenska-lektionerna men även under matte och NO. Aldrig under samarbetsövningar eller i den fria leken.

PAX i skolan är ett koncept som bygger på internationell erfarenhet och forskning. När de utbildade lärarna är klara får de ett certifikat och det finns också möjlighet att bli PAX-instruktör och då utbilda och vägleda kollegor i metoden.

För den som vill läsa mer om metoden finns information här:

PAX i skolan - För studiero och trygghet i klassrummet Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 7 mars 2023
Publicerad: 7 mars 2023 kl. 15.38

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se