Grattis till årets pristagare!

Seham Ahmed Salah, Sören Mörch, Sören Gunnarsson, Anna Askencrantz och Angelica Karlsson. Foto.

Från vänster: Seham Ahmed Salah är en av Lessebo kommuns nyblivna svenska medborgare, Sören Mörch har tilldelats kulturpriset, Sören Gunnarsson har tilldelats fritidspriset och Anna Askencrantz har fått uppmuntranspriset. Kommunalråd Angelica Karlsson var med och delade ut priserna under nationaldagsfirandet på Intaget i Lessebo.

I samband med nationaldagsfirandet den 6 juni uppmärksammade Lessebo kommun nya svenska medborgare och årets mottagare av fritidspriset, kulturpriset och uppmuntranspriset.

Lessebo kommun delar varje år ut priser till personer som betyder mycket för kultur- och fritidssektorn i kommunen.

I år delades priserna ut i samband med nationaldagsfirandet i Lessebo kommun den 6 juni och då uppmärksammade vi även nya svenska medborgare som är bosatta i kommunen.

Årets kulturpris tilldelas Sören Mörch, årets fritidspris tilldelas Sören Gunnarsson och uppmuntranspriset går till Anna Askencrantz. Du kan läsa motiveringarna här nedan genom att klicka på respektive plustecken.

Fritidspriset till Sören Gunnarsson - Motivering

Sören har varit aktiv spelare i HgoIF i både fotboll och ishockey och nådde sina största framgångar inom ishockeyn där han även representerade Tingsryds AIF och blev uttagen att spela i Vikingarna, ett sorts B-landslag som fanns förr.

Efter sin spelarkarriär har Sören ägnat väldigt mycket tid på Hovmantorps Idrottsplats som aktiv inom våra måndags- och torsdagsklubbar. Här har Sören varit den självklare ledaren och ”dirigerat” sina övriga medarbetare i klubbarna att utföra dom dagsaktuella sysslorna för att hålla idrottsplatsen i perfekt trim.

Efter sin pensionering finner man Sören dagligen på plats på Hovmantorps IP för att kolla upp vad som behöver göras specifikt den aktuella dagen. Det gäller allt från att skotta och borsta konstgräset, ta hand om gummigranulaten som hamnar utanför konstgräsmattan, gräsklippning på alla ytor som inte är fotbollsplaner, gödsling och bultning av föreningens två fullstora naturgräsplaner samt dessutom allmän service av alla byggnader inom idrottsplatsområdet. Det gäller både kommunens och våra egna byggnader, allt för att vi skall kunna erbjuda våra egna aktiva och gästande lag perfekta förutsättningar för utövande av det gröna fältets schack - fotboll.

Sammantaget är Sören Gunnarsson en fantastisk ideell ledare som dagligen jobbar för att Hovmantorp GoIF skall kunna visa upp en av Smålands mest välskötta idrottsplatser vilket också gästande lag uppmärksammar och detta ger naturligtvis också en positiv reklam för Lessebo kommun att vi inom kommunen har en idrottsanläggning av denna dignitet.

Sören är aktiv i Oxnabbens båtkubb och likaså i Rottnens Vänner. I båtklubben har Sören varit ordförande sedan båtklubben startade för snart 30 år sedan. Sören är den person som styr upp så allt blir gjort med bryggor och området runt omkring.

I Rottnens vänner är han också ordförande i med lika mycket engagemang. Där byggde Sören och några gubbar för några år sedan en pråm/flotte med vinsch så den kunde användas till att sätta i och ta upp sjömärken.

Kulturpriset till Sören Mörch - Motivering

Sören Mörch har skapat minnesvärda dekorationer som följt högtider och säsonger under många år i Lessebo. Hans arbete har skapat reaktioner långt utanför Lessebo kommuns gränser. Det har uppmärksammats av såväl lokalmedia som av samtida konstnärer och tjänstemän inom bild- och formområdet på olika nivåer. I sitt ovanliga skapande har Sören arbetat med blommor, påskkärringar, ready-mades, metall, papper och målade gatstenar och vävt in Lessebos historia och befolkning i dessa offentliga tillfälliga skulpturer.

Med sin unika inställning har Sören Mörch även bjudit in barn och unga som medskapare i flera projekt, han har i samverkan med bildlärare låtit barnen ta plats i det gemensamma offentliga rummet. Tillsammans har Sören och barnen skapat nya berättelser om och i Lessebo. Det är inte bara unikt, det är en förebild, en gåva som Lessebo fått. Sören har gett barnens konst en plats efter att han skapat sin egen. Sören Mörch arbetar nyskapande med värme och humor. Och hans arbete är värt all uppmärksamhet. Hans arbete är värt att belönas, minnas och firas.

Uppmuntranspriset till Anna Askencrantz - Motivering

Anna har ett pannben av stål och ett hjärta av guld och hon brinner framförallt för sina grenar diskus och kula. Hon började sitt friidrottande som 10-åring i Skruvs IF och tävlar sedan 2021 för IFK Växjö. I höstas började hon på Friidrottsgymnasiet på Katedralskolan och det Naturvetenskapliga programmet.

Anna har hunnit med att ta

  • USM-silver (2021) och USM-guld (2022) i diskus,
  • USM-brons (2022) och IUSM-brons i kula (2023).
  • I september 2022 tävlade hon dessutom för Sverige i diskus i Ungdomsfinnkampen i Helsingfors.

Reine Karlsson och Ari Turunen gav Anna en stadig grund i Skruvs IF. Niclas Stenberg i IFK Växjö hjälpte henne därefter till nya längder som hittills har räckt så långt som en plats i juniorlandslaget i Ungdomsfinnkampen. Sedan i höstas tränas Anna av Johanna Vikström på Friidrottsgymnasiet i Växjö för att nå nya spännande mål.

Senast uppdaterad: 12 juni 2023
Publicerad: 12 juni 2023 kl. 10.53

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se