Unga kommunutvecklare vill skapa förändring

Unga kommunutvecklare Emily Gustafsson, Majd Hamdan, Aiden Carlsson, Abdulrahman Ajamea

Emily Gustafsson, Majd Hamdan, Aiden Carlsson och Abdulrahman Ajamea är fyra av de ungdomar som har jobbat som kommunutvecklare under sin feriepraktik sommaren 2023.

Under tre veckor i sommar jobbar unga kommunutvecklare med att ge sina perspektiv på kommunen och hur Lessebo kommun skulle kunna bli en bättre plats för unga.

Inom ramen för feriepraktiken finns valet att jobba som kommunutvecklare. Syftet är att ta till vara ungas engagemang och att kommunutvecklarna ska komma med idéer på hur kommunen kan bli bättre inom olika områden med fokus på unga.

Under tre veckor har kommunutvecklarna bland annat fått skriva och lämna in egna medborgarförslag, skriva rapporter och träffa politiker och tjänstepersoner inom bland annat kultur- och fritid, barn- och utbildning, näringsliv, kommunikation och måltidsverksamhet.

Förslag inom trygghet och säkerhet och kommunikation

Aiden Carlsson är en av kommunutvecklarna och han har skrivit en rapport om trygghet och säkerhet i kommunen:

– Säkerheten i Lessebo är något min familj och mina polare pratar mycket om och jag tycker att det är ett intressant ämne. Jag har gjort en enkätundersökning och frågat barn och ungdomar om utsatta platser och så har jag lämnat in ett medborgarförslag om övervakningskameror.

Aidens kommunutvecklarkollega Emily Gustafsson har skrivit två fördjupningsrapporter, en om digital marknadsföring mot unga och en om hur kommunen och kommunpolitikerna kan bli mer tillgängliga för unga, bland annat genom fler besök i skolorna:

– Det har varit väldigt bra att få jobba som kommunutvecklare. Vi har haft frihet att fördjupa oss i det vi har varit intresserade av. Det har också varit intressant att prata med politikerna och de som jobbar i kommunen.

Kommunutvecklarna har fått nya kunskaper

Både Emily och Aiden säger att de har fått med sig mycket ny kunskap.

– Jag har fått lära mig mycket om hur det är att jobba på kommunen och om processerna. Jag har också fått lära mig hur det går till hur det går till att få igenom en ny lag, berättar Aiden.

– Jag tar med mig många användbara grejer. Jag är själv intresserad av politik och man har en bild av hur politiker är. Den stämmer inte riktigt, de är bara vanliga människor precis som vem som helst. Jag har lärt mig att man ska ge en chans innan man dömer, avslutar Emily.

Lessebo kommun har fått nya kunskaper

Resultatet av kommunutvecklarnas arbete kommer att användas på olika sätt. Medborgarförslagen kommer att lyftas i Kommunfullmäktige och rapporterna presenteras för respektive verksamhet som kan använda dem som underlag för att förbättra sitt arbete.

Senast uppdaterad: 5 juli 2023
Publicerad: 5 juli 2023 kl. 07.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se