Klimatsmart frukost till högstadieelever

Charlotta Helin, Patrik Gustavsson och Vesna Latific framför skolan Bikupan. Foto.

Lessebo kommuns måltidschef Charlotta Helin, Bikupans rektor Patrik Gustavsson och Coop Lessebos franchisetagare Vesna Latific har startat upp samarbetet kring klimatsmart frukost till eleverna.

Med start under vecka 34 kommer eleverna på högstadieskolan Bikupan i Lessebo att erbjudas frukost tillagad av överblivna matvaror.

Lessebo kommuns måltidsverksamhet, Bikupan och Coop Lessebo startar ett klimatsmart samarbete med sikte på att minska matsvinnet och öka elevernas energinivå.

Initiativet kommer från Charlotta Helin, måltidschef på Lessebo kommun:

– Vi vet att en del elever inte äter frukost hemma och utan energi är det svårt att hålla koncentrationen uppe hela skoldagen. Det här ger en möjlighet att fylla på med energi samtidigt som vi tar tillvara mat som annars skulle slängas. Det blir spännande att se vilken effekt det här kan ha på elevernas koncentrationsförmåga och studieresultat, säger Charlotta Helin.

Maten kommer från Coop Lessebo och består av varor som är fullt dugliga att äta men som inte kan säljas i butiken.

Frukost istället för matsvinn

– Jag är jätteglad att vi kan ha det här samarbetet med Lessebo kommun och det känns väldigt bra att vi kan ta tillvara på en del av matsvinnet, säger Vesna Latific som är franchisetagare på Coop Lessebo.

Personalen i köket på Bikupan tillagar frukosten utifrån vilka matvaror som finns just den dagen. Det kan till exempel bli smoothies, fruktsallad, mackor eller toast. Utbudet och mängden kommer att variera från dag till dag. Frukosten serveras till eleverna så långt den räcker i skolkafeterian under skoldagens första rast.

Förhoppning om piggare elever och ökad koncentration

Bikupans rektor Patrik Gustavsson tycker att det här är ett jättebra initiativ:

– Att minska matsvinnet är bra för miljön. Och att kombinera det med gratis frukost till elever som ofta inte klarar att äta tidigt på morgonen ger mer välmående och pigga elever. På sikt kan detta bidra till ökad koncentration och aktivitet på lektionerna och därmed högre måluppfyllelse, säger Patrik Gustavsson, som också vill väva in samarbetet kring klimatsmart frukost i undervisningen.

– Tanken är att jag och läraren i hem- och konsumentkunskap kommer att sätta ihop någon lektion kopplad till frukosten och ha med eleverna. Vi skulle gärna utveckla det och kanske göra studiebesök på Coop och i Bikupans kök, alternativt att de gästar oss.

Test med klimatsmart frukost under hösten

Serveringen av klimatsmart frukost till eleverna på Bikupan kommer att testas under höstterminen och faller samarbetet väl ut kan det bli en fortsättning.

– Jag hoppas få se fler elever äta frukost och klara skoldagen bättre. Det kommer bli spännande att följa vad de säger i hälsosamtalen med skolsköterskan och vad hon kommer att se för skillnader mot tidigare, avslutar Bikupans rektor Patrik Gustavsson.

Senast uppdaterad: 14 augusti 2023
Publicerad: 14 augusti 2023 kl. 08.50

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se