Lessebo kommun jobbar för ett bra företagsklimat

När Svenskt Näringsliv presenterar sin årliga ranking av företagsklimatet tappar Lessebo kommun placeringar. Samtidigt pågår ett arbete för att skapa ett bra företagsklimat i kommunen.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin ranking av företagsklimatet i landets olika kommuner. Rankingen baseras till två tredjedelar på en enkät som 32 000 företag har svarat på och till en tredjedel på statistik kring bland annat skattesats, företagsamhet och jobb i kommunen.

I årets ranking tappar Lessebo kommun från plats 242 till plats 259. I Kronobergs län är det Markaryds kommun som rankas högst (plats 14) och Älmhults kommun som rankas lägst (plats 269).

Lessebo kommuns näringslivschef Elisabet Forslund tror att förutsättningarna är goda för att framöver få en bättre placering på rankingen:

– Vi har en bra dialog med företagen och det är mycket som är positivt kring näringslivet i kommunen. Vi har tillsammans bildat ett näringslivsråd och ett nätverk med kvinnliga företagare, och ett nätverk med handelsföretag har startat. Kommunen arbetar också med att ta fram en plan för att färdigställa industrimark, berättar Elisabet Forslund och tillägger:

- I början av september anordnade vi en näringslivskväll med 135 deltagare för att hylla duktiga entreprenörer. 25 företag startades under årets sju första månader och bara ett företag i kommunen har gått i konkurs i år. Det händer mycket just nu som är bra och det är mycket på gång framåt.

Några av de områden där Lessebo kommun får en bättre placering än 2022 är dialogen med kommunens beslutsfattare, konkurrens från kommunens verksamheter och information till företagen. Placeringen sjunker när det gäller bland annat tjänstemännens attityder, påverkan av brottslighet/otrygghet, tillgång till relevant kompetens och upphandling.

Resultatet i Kronobergs län

Svenskt Näringsliv presenterar resultatet för alla kommuner i Kronobergs län på sin hemsida:

Svenskt Näringsliv - Ranking lokalt företagsklimat 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 22 september 2023
Publicerad: 21 september 2023 kl. 15.39

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se