Tips för minskat matsvinn

På Internationella matsvinnsdagen, den 29 september, delar kocken och eleverna på Kvarndammskolan med sig av tips för minskat matsvinn.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år.

Lessebo kommun uppmärksammar dagen bland annat genom att skolklasser tävlar i att slänga så lite mat som möjligt i samband med skollunchen. Elever har även fått skriva ner tips för att minska matsvinnet.

Kocken Joakim Sjögren och eleverna på Kvarndammskolan i Hovmantorp delar med sig av sina bästa tips:

  • Ta mindre portioner i skolmatsalen. Ta hellre flera gånger om du är hungrig.
  • Förvara maten rätt. Till exempel håller många grönsaker bättre i rumstemperatur än i kylskåp.
  • I större kök, till exempel skolkök - laga maten efter hand och inte allt på en gång. Se först hur mycket mat som går åt.
  • Var inte rädd för att ta tillvara på matrester. De kan bli till nya rätter.

Fler tips för att minska matsvinnet finns på Livsmedelsverkets webbplats:

Livsmedelsverket - Tips för minskat matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn och livsmedelsförluster står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
  • Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga cirka 400-500 gram).
  • För en familj med två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000 och 6000 kronor per år.

Källa: Livsmedelsverket

Senast uppdaterad: 29 september 2023
Publicerad: 29 september 2023 kl. 09.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se