Stråkelever spelade med Sofia Karlsson och Musica Vitae

Foto på en konsert med Sofia Karlsson, Musica Vitae och kulturskolans stråkelever i Kulturhuset i Lessebo

Lessebo kulturskolas stråkelever har fått möjlighet att spela tillsammans med artisten Sofia Karlsson och kammarorkestern Musica Vitae.

Kulturskolans rektor Jimmy Täck berättar i en artikel om möjligheten för stråkeleverna att få utbildas av och spela tillsammans med professionella musiker.

Konsert inför 200 personer

En tisdag i mars fick Kulturhuset i Lessebo finbesök av Musica Vitae och Sofia Karlsson. I anslutning till deras konsert hade Kulturskolans lärare Myrte van Gestel och Nathan Bissette tillsammans med Musica Vitae sytt ihop en workshop för våra stråkelever. Utöver en fantastisk workshop fick även våra elever det ärofyllda uppdraget att spela med i två låtar på själva konserten, en värdefull möjlighet för stråkeleverna.

Det var en otroligt bra konsert och workshop för våra stråkelever. Till konserten kom det närmare 200 personer, vilket är oerhört positivt då fler människor får uppleva vårt fantastiska kulturhus och musik i världsklass. Lessebo kommun har en trogen publik som återkommer till evenemangen i Kulturhuset och det är i ett finstämt samspel som kulturskola, bibliotek och fritidsgård kan bjuda in till fina konserter och egna produktioner.

Våra elever har repat intensivt inför konserten och med gästläraren Mårten Sundén (från Musica Vitae) blev alla samspelta i en givande workshop. Vid själva konserten var våra elever (strax över 20 stycken ihop med sina lärare Myrte och Nathan) med på de två sista låtarna och det var ett otroligt ös. De spelade med i Sofia Karlssons hit ”Spelar för livet” där publiken glatt sjöng med och avslutningsvis spelade alla en slängpolska för stående ovationer.

Inblick i framtida möjligheter för eleverna

Detta har varit en fantastisk möjlighet för våra elever där de har fått möta professionella musiker och se att det finns något efter Kulturskolan den dagen de flyger ur boet. Det går bra för stråkmusiken i Lessebo kommun och Kulturskolans viktiga uppdrag säkerställer att det finns skickliga musiker till framtida orkestrar i Sverige. Lärarna lyckas enormt bra med att motivera och inspirera våra elever till att musicera och skapa kultur och med hjälp av externa förebilder når vi en otrolig kvalitet i vår skola.

Det här läsåret har vi Hackebackeskolan som en prioriterad skola och många av våra nya stråkelever kommer därifrån. Att eleverna redan under sitt första läsår på Kulturskolan får stå på en stor scen och framträda tillsammans med professionella musiker har lett till ett otroligt lärande.

Ytterligare konsert för stråkeleverna

Inte nog med att våra stråkelever fick den stora möjligheten att spela med i denna konsert så var de med och spelade på Schlagerkonsert i Lessebo kyrka. Det var ett samarbete med kyrkans körer, Kulturskolans elever och även ett kompband med Kulturskolans lärare. Det var en otroligt svängig och välbesökt konsert där våra elever ännu en gång fick möta en stor publik. Inte nog med att de fick spela ihop och stötta körsångarna, de fick även se och bli inspirerade av sina lärare som musicerade ihop med kantor Linda Andersson.

/Jimmy Täck, rektor Lessebo kulturskola

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 13 mars 2024 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se