Elevernas förslag för en ljusare framtid

Ät mindre kött, återanvänd saker och åk mindre bil. Det är några av de förslag som klass 8B och klass 8D på Bikupan har tagit fram för hur invånarna i Lessebo kommun kan bidra till en mer hållbar utveckling.

Hur kan världen bli bättre? Och vad kan vi som bor i Lessebo kommun göra för att bidra till en mer hållbar utveckling och en ljusare framtid? De frågorna ställde sig eleverna i klass 8B och 8D på Bikupan i Lessebo efter att ha pratat om ekosystemet, miljö och klimat på lektionerna.

Frågorna besvarade de delvis själva genom att ta fram förslag på vad man kan göra lokalt inom olika områden. De har också fått svar från kommunens ledande politiker om hur Lessebo kommun jobbar med hållbarhet.

Förslag för en ljusare framtid

1. Konsumtion och resurshantering

  • Minska köttkonsumtion: Vi kan äta mindre kött, särskilt sådant som kommer från industriell produktion. Istället kan vi köpa ekologiska produkter, som lokalproducerade grönsaker, svamp och kött.
  • Återanvända och återvinna: Det är viktigt att vi försöker återvinna så mycket vi kan. Vi kan också använda saker igen istället för att köpa nytt, som att laga trasiga föremål eller köpa begagnade saker.

2. Miljö och naturvård

  • Skydda bin och pollinerare: Vi kan plantera fler blommor i våra trädgårdar eller på balkonger för att hjälpa bin och andra pollinerande insekter. Vi kan också undvika att använda kemikalier som är farliga för dessa insekter.
  • Skydda skogar: Vi kan plantera fler träd i vårt område och undvika att köpa produkter som kommer från ohållbar skogsavverkning.
  • Rädda haven: Vi kan undvika att köpa fisk som är överfiskad och alltid välja ekologiska alternativ.

3. Utbildning för hållbarhet

  • Vi kan sprida kunskap om miljö och hållbarhet genom att hålla utbildningar och workshops i skolor och andra lokala platser, så att fler lär sig hur de kan bidra till en bättre miljö.

4. Transport och energi

  • Minska bilåkandet: Vi kan försöka cykla eller gå när vi ska någonstans, särskilt när det är kortare avstånd. När man måste använda bil kan man dela bilresor med andra eller använda elbil om det finns möjlighet.
  • Använda förnybar energi: Vi kan se till att våra hushåll använder så mycket förnybar energi som möjligt, som solenergi eller biogas. Vi kan också uppmuntra lokala företag att göra detsamma.

5. Social medvetenhet

  • Bygga nätverk: Vi kan skapa nätverk där människor i vårt område kan dela sina idéer och hitta gemensamma lösningar på lokala problem, som miljöutmaningar eller sociala frågor.

Frågor och svar om Lessebo kommuns arbete med hållbarhet

Kommunalråden Lars Altgård och Angelica Karlsson svarar på elevernas frågor. Klicka på plustecknet vid varje fråga för att läsa svaret.

Vilka insatser gör Lessebo kommun?

Vilka insatser görs för att skydda pollinerare, bevara skogar och främja hållbar konsumtion?

  • Insektshotell finns utanför kommunhuset. Parker och grönytor har anpassats till en mer hållbar gräsklippning vilket innebär att vissa ytor klipps med längre intervall 2-4 gånger per år och vissa ytor anpassas till ängsmark där sådd har skett med ängsblommor och lämpligt gräs, bland annat den nya ”droppen” vid busshållplats Bikupan.
  • Tätortsnära skog anpassas för att skapa en god miljö i stället för att få hög produktion. Skolskog finns i Lessebo vid Hackebackeskolan och i Hovmantorp vid Kvarndammskolan. Vårt skogsinnehav som finns utanför tätorterna är certifierad enligt FSC och PEFC, vilket säkerställer ett hållbart skogsbruk.
  • Matsvinn mäts inom skolorna vid ett par tillfällen om året. Framåt kommer det att mätas varje dag. Kommunens politiker följer upp hur stort matsvinnet är och har satt som mål att det ska minska. Varje dag erbjuds vegetariska alternativ, och i den utsträckning som det är möjligt utifrån kostnader, köps ekologisk och närproducerad mat till förskolor, skolor och äldreomsorg.
  • Gällande återvinning så tittar kommunen på möjligheten att ha återbruk av möbler i kommunens olika verksamheter. Inom förskolan finns också en lokal där man samlar överblivet material, som alla förskolor kan använda vid behov. I Hovmantorp finns Byggåterbruket och Hemåterbruket, som kommunen driver.
Vad gör kommunen för att öka förnybar energi?

Vilka initiativ finns för att minska biltrafik och öka användningen av förnybar energi i kommunen?

  • Utbyggnad av gång- och cykelvägar i våra tätorter har genomförts de senaste åren för att göra det lättare att lämna bilen hemma. Förbättringar inom kollektivtrafiken med tillgänglighetsanpassade hållplatslägen samt ny tidtabell som underlättar att fler ska kunna välja tåget till och från Lessebo/Hovmantorp. Medarbetare i kommunen erbjuds att köpa årskort till Länstrafiken som dras från lönen.
  • Solceller har installerats på kommunala anläggningar såsom skolor, förskolor och reningsverk. Den el som kommunen köper är endast förnybar. Utbyte till elbilar har påbörjats för kommunens bilar. Cyklar och el-cyklar finns i verksamheterna för besök inom tätorterna.
  • I det energi-miljö- och klimatstrategiskt programmet finns olika målsättningar för att minska klimatpåverkan. Detta följs upp av kommunfullmäktige.
Hur jobbar kommunen för att sprida kunskap?

Hur arbetar kommunen med att sprida kunskap om hållbarhet och stötta sociala initiativ som gynnar unga och utsatta grupper?

  • Kommunen håller just nu på att rekrytera en hållbarhetsstrateg,. Där ingår även att sprida kunskap om hållbarhet och driva olika projekt i kommunen inom dessa områden.
Vilka lokala nätverk finns?

Vad kan kommunen göra för att få elevernas förslag, eller likartade förslag/aktiviteter, med samma mål, verkliga?

  • Kommunen jobbar redan med flera av dessa områden som dels är beskrivit i svaren på de specifika frågorna eller i det energi-, miljö-, och klimatstrategiska programmet.
  • Om man som medborgare vill föreslå något som man vill att kommunen jobbar med eller ändrar på, så kan man lämna medborgarförslag. Det är enkelt att lämna in förslag via vår hemsida, nackdelen är att det tar ganska lång tid att få svar då det hanteras i kommunfullmäktige som ger uppdraget till någon nämnd som sedan rapporterar tillbaka till kommunfullmäktige. Vi har tidigare fått medborgarförslag från skolklasser så det är ett sätt att vara med och påverka.
  • Vi försöker också få mer delaktighet från unga i ett ungdomsforum men har haft svårt att få med några som vill engagera sig. Vi politiker vill ha in alla invånares synpunkter och speciellt från barn och unga men där har vi idag inget bra sätt att få delaktighet.
Hur kan förslag bli till verklighet?

Hur arbetar kommunen med att sprida kunskap om hållbarhet och stötta sociala initiativ som gynnar unga och utsatta grupper?

  • Kommunen håller just nu på att rekrytera en hållbarhetsstrateg,. Där ingår även att sprida kunskap om hållbarhet och driva olika projekt i kommunen inom dessa områden.
Senast uppdaterad: 22 november 2024
Publicerad: 22 november 2024 kl. 14.41

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se