Den upplevda tryggheten fortsätter öka

Årets trygghetsmätning visar allmänt en klar förbättring av den upplevda tryggheten i Lessebo kommun som helhet.

Polismyndigheten genomför årligen en trygghetsmätning där kommuninvånare får möjlighet att svara på frågor. Resultatet används av kommunen tillsammans med polisen i det lokala brottsförebyggande arbetet.

I Lessebo kommun har undersökningen skickats ut till 1200 invånare, 300 i vardera ort, och svarsfrekvensen är omkring 53 procent. I hela Polisregion Syd har undersökningen skickats ut till drygt 84 000 medborgare.

Den upplevda tryggheten har ökat stadigt

Sedan mätningarna började genomföras finns ett bra material att jämföra med. Ett problemindex finns och då är olika frågor jämförbara över tid. Som en jämförelse var det totala problemindexet för hela Lessebo kommun 2021 2.41, vilket därefter successivt har sjunkit till 1.57 för 2024. Ju lägre siffra, desto tryggare upplever invånarna att det är.

Bäst siffror i mätningen har Kosta, följt av Hovmantorp och Skruv. Lessebo tätort sticker fortfarande ut med sämre resultat än de övriga orterna. De områden som upplevs som problem i Lessebo tätort är framför allt nedskräpning och tillhåll för missbruk.

Viktigt att anmäla brott

Vad som också framgår av trygghetsundersökningen är att väldigt få uppger att de har blivit utsatta för brott. Polisen skapar regelbundet lägesbilder som baseras på faktiska anmälningar. Även där framkommer att brottsligheten inte är omfattande, även om den förekommer. Kristofer Hultén är kommunpolis i Lessebo och betonar vikten av att anmäla.

– Det är viktigt att alla brott polisanmäls. Dels för att vi ska kunna utreda och att eventuella gärningspersoner ska kunna lagföras men också för att vi tillsammans med kommunen ska kunna arbeta med en så korrekt lägesbild som möjligt. Då kan vi sätta in brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser där de behövs som mest, säger kommunpolis Kristofer Hultén.

Aktivt brottsförebyggande arbete

Lessebo kommun arbetar aktivt brottsförebyggande. Olika insatser görs via kommunens förvaltningar och ett lokalt brottsförebyggande råd, BRÅ, finns sedan flera år tillbaka.

– Det finns också mycket som invånarna kan göra själva, menar Patrik Itzel, brottsförebyggande samordnare på Lessebo kommun. Bra exempel är både vuxenvandring och grannsamverkan men glöm inte att kontakta Polisen om du är utsatt för brott eller ser något misstänkt.

Det finns fortfarande utmaningar i Lessebo tätort. Polisen och Lessebo kommun har nyligen skapat en åtgärdsplan som fokuserar på att skapa en ännu tryggare kommun och lagföra de som begår brott. De forum som finns för samarbete kommer att spetsas till ytterligare.

Senast uppdaterad: 13 december 2024
Publicerad: 13 december 2024 kl. 14.22

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se