Konstprojekt längs riksväg 25

Elever på Kulturskolan tillsammans med rektor Jimmy Täck. I taket syns takmålningarna i Kulturhuset.

Elias Sjöö, Fabian Seluska och Hugo Bark är elever på Kulturskolan och har tillsammans med rektor Jimmy Täck jobbat med att lyfta takmålningarna i Kulturhuset till ett konstprojekt som pryder elskåpen längs riksväg 25 i Lessebo.

Trista elskåp förvandlas till visningsplats för konst och kulturhistoria. Elever på Lessebo Kulturskola har klätt Eons och kommunens elskåp längs riksväg 25 i Lessebo med fotografier av de unika målningar som finns i taket i Kulturhuset.

Så föddes idén

Det var i Helsingborg som tanken på ett konstprojekt föddes då Lessebo Kulturskolas rektor Jimmy Täck inspirerades av de fantastiska elskåpen i stadskärnan:

– De hade folierat skåpen med fotografier från stadskärnan som den såg ut för 100 år sedan. Våra elever kan med lätthet göra något liknande, fast bättre, för att främja miljön och lyfta fram Lessebo kommun och vår fantastiska kulturskola, tänkte jag!

Kulturskatten i Kulturhuset i Lessebo

Några gamla fotografier hade Lessebo Kulturskola inte tillgång till men däremot besitter Lessebo kommun en stor kulturskatt i Kulturhuset. I taket i Salongen finns det 16 målningar, varav 15 visar scener ur Lessebos specifika näringar och nöjen från förr i tiden. Kulturparken Småland genomförde en antikvarisk bedömning inför renoveringen när Folkets hus skulle bli ett kulturhus och ny lokal för Kulturskolans verksamhet. Då konstaterades att målningarna och dess motiv är en skatt för bruksorten och för invånarna och att de ska bevaras för framtiden.

– Inte nog med att konstverken ska bevaras, fler måste få se dem, säger Jimmy Täck och tillägger att det dessvärre finns många i kommunen som inte vet om eller får ta del av de underbara konstverken.

– När vi visar upp Kulturhuset för våra besökare och nya elever så häpnar de ofta av den storslagna lokalen och av konstverken i taket. Varje år passerar det dessutom över en miljon fordon via riksväg 25, bara några meter från byggnaden, och bilisterna har absolut inte kännedom om konstverken. Det är dags att lyfta fram och ge denna kulturskatt till allmänheten och göra något som kommuninvånarna kan vara stolta över!

– Med hjälp av Kulturskolans elever kan vi lyfta fram Lessebo för de som åker igenom och skapa en trevlig inbjudande miljö där förhoppningsvis någon förbipasserande väljer att stanna för att förundras av utsmyckningen och vår fina ort, säger Jimmy Täck.

Två personer fotograferar takmålningarna i Kulturhuset i Lessebo.

Nya Folkets hus smyckades med takmålningar 1936

Enligt Smålands Kulturpark revs den gamla Folkets hus-byggnaden 1933 men först 1934 var finansieringen klar och byggandet av ett nytt Folkets hus kunde påbörjas. Den nya Folkets hus-byggnaden i Lessebo stod klar för invigning 1936. I samband med uppförandet av byggnaden valde föreningen att smycka den stora salongen med takmålningar, vilka utfördes av konstnärerna Kåge Liefwendal, Torsten Hjelm och John Brunn. Målningarna är daterade till 1936 när byggnaden stod färdig och på målningarna i taket återfinns bland annat den gamla Folkets hus-byggnaden som uppfördes i Lessebo 1917.

Foton av målningarna sätts upp på elskåp

Kulturskolan har en elevgrupp i digitalt skapande som arbetar med film, foto, ljud/ljus och de är en naturlig del av verksamheten. De är en avgörande del av kulturskolans produktioner och framställandet av marknadsföringsmaterial.

– Digitala gruppen har varit med och skapat mycket material som har fått enorm spridning med stöd och stöttning av mig som deras lärare. De har nu hjälpt till att fotografera alla motiven i taket så att vi kan bearbeta bilderna så de håller för tryck och för att få bort kanten av nivåskillnaden då målningarna sitter i ett välvt tak, berättar Kulturskolans rektor Jimmy Täck.

– De borde ha lön för arbetet de lägger i vår regi. Gruppen var av stor betydelse under Corona-pandemin när vi inte kunde möta en levande publik och var tvungna att skapa digitala produktioner för att lyfta fram verksamheten och våra flitiga elever. Det gedigna arbetet som gruppen gjorde under pandemin ledde till att Kulturskolan och Lessebo kommun nådde över 100 000 digitala visningar, något som jag tror att gruppen kommer bräcka nu. Det passerar ju över en miljon fordon i Lessebo årligen, så konstverken kommer automatiskt få en stor publik.

Eleverna är delaktiga i hela processen

Kulturskolan arbetar mycket med ett värdeskapande lärande, där eleverna skapar något som externa mottagare får ta del av. Det leder till ett ökat lärande och att eleverna blir motiverade och inspirerade. Lärandet och undervisningen är kärnan av Kulturskolans verksamhet men det är en stor bonus att undervisningen kan organiseras för att skapa projekt som gynnar både eleverna och Lessebo kommun. Allt som växer fram i klassrummen och på scenen som kan visas för kommunens invånare är en stor bonus av god undervisning och elevernas hårda arbete och repetitioner.

Rektor Jimmy Täck strävar efter att Kulturskolans elever ska ges möjlighet att vara med i hela skapandeprocessen:

– Det har varit en stor apparat men eleverna har varit med under hela resan. Det har varit mycket byråkrati men det är eleverna som äger arbetet och konstprojektet. Eleverna har varit med från första idén och första kontakten med samhällsbyggnadsförvaltningen och bygglovssidan och sedan i all kontakt med Eon som äger vissa av elskåpen. I samråd med eleverna bestämde vi oss för att hålla projektet hemligt, på grund av osäkerheten kring om vi faktiskt fick lov att genomföra det och för att inte mata samhällsmedborgarna med en förväntan. Eon var väldigt positiva till idén och lyfte att detta är ett pilotprojekt för dem i Kronobergs län då det är första gången någon gör ett sådant projekt på deras skåp.

Två elever på kulturskolan sitter framför en datorskärm där en av takmålningarna från Kulturhuset visas på skärmen.

Mer om Lessebo Kulturskola

Välkommen att läsa mer om Lessebo Kulturskola här på vår webbplats:

Lessebo.se/kulturskolan

Ta del av den antikvariska förundersökningen

Om du är nyfiken på Kulturparkens antikvariska förundersökning kan du läsa den som pdf:

Kulturparken Smålands antikvariska förundersökning av Folkets hus , 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Projektkollen - Eon

Läs mer om Eons arbete och satsningar i Lessebo kommun på deras webbplats Projektkollen:

Projektkollen | Aktuella projekt för framtidens elnät - eon.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 12 november 2023
Publicerad: 12 november 2023 kl. 10.11

Kulturskolan

  • Jimmy Täck - Rektor
    Förvaltning/Avdelning: Kulturskolan
    Telefon: 0478-126 46

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Vet du inte vem du ska kontakta?
Skicka e-post till bun@lessebo.se

 

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se