Ta hänsyn till dina grannar och elda på ett sådant sätt att du undviker skada eller olägenhet för människors hälsa och miljön.
Rökutsläpp från vedeldning kan orsaka stora besvär för astmatiker och människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär. Vid eventuella klagomål från närboende kan myndighetsnämnden besluta om begränsningar i vedeldning med stöd av Miljöbalken.
Om eldning sker på rätt sätt i miljögodkända kaminer och pannor kan utsläppen minskas.
Använd motdragslucka. En motdragslucka ger jämnare drift, torrare rökgaser och lägre rökgastemperatur. En motdragslucka håller skorstenen torrare.
Av miljöskäl får man inte elda sopor i sin vedpanna. Sopor kan innehålla produkter (till exempel emballage av plast) som ger mycket skadliga rökgaser. Man får inte heller elda med impregnerat eller målat virke, beroende på att giftiga ämnen, som till exempel arsenik och olika tungmetaller, frigörs och följer med rökgaserna ut. Giftiga ämnen gör också askan giftig och olämplig att sprida i trädgården. Dessutom kan pannan och rökgaskanalen skadas om man eldar sopor.
En anmälan ska göras till myndighetsnämnden vid installation och väsentliga ändringar av eldstäder och rökgaskanaler. Med väsentlig ändring av eldstad och rökkanal avses sådana åtgärder som kan leda till en ökad brandrisk eller förändrade utsläpp till omgivningen genom ändrade eldningsförhållanden och rökgastemperaturer eller annan förändring av eldstadens funktion och användningssätt. Kravet på anmälan ger kommunen möjlighet att granska huruvida installationen/ändringen uppfyller de föreskrivna krav som finns gällande eldstäder och rökgaskanaler.
Vid nyinstallation eller ändring av äldre installationer får endast miljögodkända vedpannor installeras, det vill säga pannor som uppfyller kraven i Boverkets Byggregler. Detsamma gäller kaminer, kakelugnar och spisinsatser. För öppna spisar som endast är avsedda för trivseleldning och vedspisar som endast är avsedda för matlagning kan högre utsläpp godtas.
Om du övergår från oljeeldning till fastbränsleeldning i en befintlig anläggning ska du anmäla detta till skorstensfejarmästaren som avgör om det behövs en besiktning och provtryckning av rökkanalen. Tänk på att en eldstad som stått oanvänd, eller som inte har sotats under en längre period, har ett generellt eldningsförbud.
Vid oljeeldning i en äldre kombipanna blir rökgastemperaturen 175-200° C. Om man eldar med ved kan rökgastemperaturen bli betydligt högre. Belastningen på skorstenen blir hög, isolering kan förstöras, murade kanaler kan spricka och börja läcka. Vid t ex strömavbrott kan det vara motiverat att kortvarigt elda med ved, men med försiktighet.
Vid ofullständig förbränning får du svart rök med kraftig lukt. Gulaktig rök betyder att den innehåller mycket tjära.
Vid god förbränning kommer röken under kalla dagar oftast att vara vit av vattenånga. Under varma dagar är röken vid god förbränning i det närmaste osynlig och kan bara ses som värmedaller.
Öppna spisar, braskaminer och liknande ska endast användas för så kallad ”trivseleldning” och inte som huvudsaklig uppvärmningskälla av bostaden.