Efter godkänt bygglov, marklov, rivningslov eller efter en anmälan har meddelats ska myndighetsnämnden ge ett startbesked innan åtgärden får påbörjas. Innan startbesked lämnas ska det i många fall hållas ett tekniskt samråd. En lovpliktig åtgärd får inte påbörjas innan lov har beviljats och myndighetsnämnden har gett ett startbesked. Ett byggnadsverk får inte heller tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked förrän myndighetsnämnden har gett ett slutbesked.
I nära anslutning till lovbeslutet eller en anmälan ska det i många fall hållas ett tekniskt samråd. Vid samrådet deltar byggherren, kontrollansvarige och övriga personer om detta anses behövligt. Det är punkter som bland annat hanterar arbetets planering och organisation, tekniska frågor, förslag till kontrollplan och behov av ytterligare handlingar som man går igenom tillsammans. Tillsammans går ni också igenom behov av arbetsplatsbesök (det är kommunen som genomför dessa) och tillsyn, behov av byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd samt information om slutsamråd och slutbesked.
Kontrollplanen ska innehålla en kort beskrivning av projektet, byggherrens kontrollorganisation samt uppgifter om de kontroller som kommer att utföras. Dessutom anges vilka intyg, handlingar och anmälningar som ska inlämnas efter färdigställt arbete. I de fall en kontrollplan upprättas i samband med rivning ska det anges vilket farligt avfall rivningsåtgärder kan ge upphov till och hur farligt avfall och annat avfall ska tas om hand. Kontrollplanen fastställs i startbeskedet.
Innan du får påbörja byggandet eller tänkt åtgärd måste du också få ett startbesked, ett beslut som myndighetsnämnden tar. I beslutet fastställer myndighetsnämnden också bland annat kontrollplanen och eventuella villkor för att få börja bygga. Om byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd behövs ska ett sådant bevis redovisas. I vissa fall kan riskanalys eller riskutredning och brandskyddsbeskrivning erfordras.
Utgångspunkt för beslutet är vad som avhandlats vid det tekniska samrådet. I vissa fall kan startbesked lämnas i samband med godkänt bygglov.
En lovpliktig åtgärd får inte påbörjas innan lov har beviljats och myndighetsnämnden har gett ett startbesked. Ett byggnadsverk får inte heller tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked förrän myndighetsnämnden har gett ett slutbesked.
I många fall kommer byggnadsinspektören att göra platsbesök minst en gång under byggtiden. Protokoll ska föras över platsbesöken. Vid behov kan myndighetsnämnden besluta om kompletterande villkor för åtgärderna eller kontrollen.
Med ett slutbesked godkänner myndighetsnämnden att byggnadsverket får tas i bruk. Om en brist behöver avhjälpas eller en kontroll behöver göras i ett senare skede kan ett interimistiskt slutbesked ges. När sedan bristen är avhjälpt eller kontrollen är gjord prövas frågan om slutbesked igen.
Lisa Lindgren - Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Ansvarsområde: Miljöskydd, hälsoskydd, skyddsjakt, förorenad mark, värmepumpar
Telefon: 0478-125 16
Sofie Alldén - Registrator/systemansvarig
Ansvarsområde: diarieföring, utlämnande av allmän handling
Telefon: 0478-125 20
Svante Möller - Miljö- och hållbarhetsstrateg
Telefon: 0478-126 00
Isac Mihlté - Byggnadsinspektör
Ansvarsområde: Bygglov, byggnadsinspektion, bostadsanpassning
Telefon: 0478-125 28
Daniel Kronvall-Hellbring - Byggnadsingenjör
Ansvarsområde: Bostadsanpassning, lediga tomter, fastighetsreglering & bygglov
Telefon: 0478-125 49
Neira Dedic - Nämndsekreterare/utredare
Telefon: 0478-125 46
Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.
Vet du inte vem du ska kontakta?
Skicka e-post till myndighet@lessebo.se
Lessebo kommun
365 80 Lessebo
Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se