Syftet med strandskyddet är att bevara livsvillkoren för djur- och växtlivet både i vatten och på land samt att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden.
Strandskydd finns i hela Sverige och gäller för alla vattendrag och sjöar oavsett storlek, eller om de intorkade under sommarhalvåret. Generellt är strandskyddet 100 meter upp på land och ut i vattnet, men för Rottnen är strandskyddet utökat till 200 meter upp på land.
Vid samtliga åtgärder, oavsett storlek, inom strandskyddat område ska kontakt tas med kommunen för att säkerställa vilka regler som gäller och om planerad åtgärd kräver strandskyddsdispens eller inte. För att få göra några av ovanstående åtgärder krävs det strandskyddsdispensdispens vilken söks hos myndighetsnämnden.
Dispens från strandskyddet behövs för att få göra något av de åtgärder som är förbjudna inom strandskyddade områden. Alla dispenser söks hos myndighetsnämnden, men de prövas även av länsstyrelsen innan de godkänns. För att kommunen ska kunna lämna dispens från strandskyddet måste det finnas ett särskilt skäl enligt miljöbalken.
Följande sex skäl går att hävda vid ansökning av strandskyddsdispens, minst ett måste gälla för att dispens ska kunna ges
Alternativt att området är utpekat som Landsbygdsutveckling i strandnära läge, LiS, vilket framgår av översiktsplanen.
För att myndighetsnämnden ska kunna handlägga din ansökan om strandskyddsdispens behöver följande handlingar skickas in:
Handlingarna ska som störst vara i A3-format.
Ansökning av strandskyddsdispens sker via e-tjänst:
I alla ärenden där kommunen beviljar strandskyddsdispens skickas en kopia av beslutet till Länsstyrelsen i Kronobergs län. De granskar sen alla dispenser med möjlighet att överpröva. Vid avslag på din ansökan om strandskyddsdispens kan du överklaga till Länsstyrelsen. Efter det att du har fått strandskyddsdispens kan bygglov sökas eller anmälan göras.