Värmepumpar

Tänk på att din värmepump ska anmälas/ansökas om hos samhällsbyggnadsförvaltningen.  

Om värmepumpar

Värmepumpar som utnyttjar mark (berg eller jord), grundvatten eller ytvatten som värmekälla är anmälningspliktiga enligt 17 paragrafen förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Inom vattenskyddsområden kan det vara förbjudet eller krävas tillstånd av myndighetsnämnden för att inrätta en sådan anläggning.

Det är viktigt att anmäla/ansökan görs i god tid innan värmepumpen anläggs. Blankett för ansökan hittar du under blanketter och e-tjänster under Kommun och politik, eller här nedan:

Längst ner på sidan hittar du lästips och en checklista.

  • Välj rätt värmepump, en broschyr från Energimyndigheten.
  • Checklista från Svenska kyl & värmepumpföreningen
Allmänt om värmepumpar

Värmepump

En värmepump använder värme från berget, jorden eller luften och avger den till huset. Det finns flera sorters värmepumpar som passar för olika typer av fastigheter. Här kan du läsa mer om de olika typerna och vad man ska tänka på inför ett eventuellt köp.

Med en värmepump tar du vara på den värme som finns i berggrunden, jorden eller luften. För varje kilowattimme (kWh) el som värmepumpen behöver för att arbeta producerar den cirka 2 till 4 kilowattimmar värme till huset. Den så kallade värmefaktorn, även benämnd COP, är då 2 till 4. Värmefaktorn är ett mått på hur mycket värme värmepumpen ger i förhållande till elanvändningen. Ju högre värmefaktor desto bättre. När man jämför olika sorters värmepumpar är det bra att jämföra årsvärmefaktorn, SCOP-värdet, vilket är värmepumpens genomsnittliga värmefaktor under ett år.

Eftersom värmepumpen använder förhållandevis mycket el, i jämförelse med exempelvis pelletseldning och fjärrvärme, beror värmepumpens miljöpåverkan på hur elen har producerats. Vill man minska koldioxidutsläppen från värmepumpens elanvändning bör man köpa el som är producerad med förnyelsebara energikällor som vind-, vattenkraft eller biobränslen. Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning "Bra miljöval" ställer miljökrav på elproduktionen.

I värmepumpen cirkulerar ett köldmedium. I nya pumpar används oftast köldmedier med förkortningen HFC. Dessa påverkar inte ozonlagret som tidigare köldmedier gjorde, men bidrar däremot till växthuseffekten. Det är därför mycket viktigt att vara aktsam vid installation och skrotning av pumpen samt vid påfyllning av köldmediet så att inget läckage uppstår. Installation av värmepump och avtappning av kylmedium får endast göras av fackman.

Det är viktigt att ditt befintliga elementsystem fungerar tillsammans med värmepumpen. I vårt beräkningsprogram kan du testa om ditt elementsystem kommer ge tillräckligt med värme med en värmepump.

Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen (SKVP)

Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen är en branschorganisation för tillverkare, importörer och återförsäljare av värmepumpar. SKVP utbildar och certifierar installatörer. Certifieringen syftar till att ge slutkunden en trygghet genom att installatören har en hög kunskapsnivå. På deras hemsida kan du hitta deras medlemsföretag. Har du bestämt dig för att köpa en värmepump och det är dags att ta in offerter kan du titta på SKVPs checklista.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 21 mars 2024
Publicerad: 13 januari 2017 kl. 13.23

Energi- och klimatrådgivning

  • Svante Möller - Miljö- och hållbarhetsstrateg

    Ansvarsområde: Energi- och klimatrådgivning, skyddsjakt, miljö- och hållbarhetsfrågor
    Telefon: 0478-126 00

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se