Hälsoskydd är ett förebyggande arbete som utförs i syfte att upptäcka, förebygga och undanröja hälsorisker för människors hälsa. Hälsoskyddsarbetet sker enligt miljöbalken.
Människor tillbringar en stor del av sina liv inomhus och därför har inomhusmiljön stor betydelse för människors hälsa. Genom att ha en bra inomhusmiljö förebygger man hälsoproblem, både när det gäller i det privata hemmet men också i exempelvis skolor och förskolor. De faktorer som kan påverka vår hälsa negativt i vår inomhusmiljö är exempelvis fukt- och mögelskador, radon, undermålig luftkvalitet, bullerstörningar och bristande rengöring/städning.
Myndighetsnämnden bedriver den operativa tillsynen inom hälsoskyddets olika verksamheter, till exempel hygieniska verksamheter och undervisningslokaler. Vid tillsynen kontrolleras det att lagstiftningen följs och att verksamheten inte innebär en olägenhet för människors hälsa. Tillsynen är även till för att ge information och råd till verksamhetsutövaren.
För mer information läs på folkhälsomyndighetens webbsida eller kontakta myndighet- och planeringsenheten.
Om du upplever att du är besvärad av din inomhusmiljö ska du i första hand ta kontakt och tala med din fastighetsägare. Om dina problem kvarstår efter samtal med fastighetsägaren, eller om du har annat klagomål inom miljö- och hälsoskyddsområdet, kan du vända dig till myndighet- och planeringsenheten. När du lämnar in ett klagomål är det viktigt att du lämnar dina kontaktuppgifter så att ansvarig handläggare på myndighet- och planeringsenheten kan nå dig om det till exempel behövs mer information i ärendet.
När ett klagomål inkommer till myndighet- och planeringsenheten informeras alltid fastighetsägaren om klagomålet. Fastighetsägaren får ofta en viss tid att själv ta hand om klagomålet och därefter redovisa för oss på myndighet- och planeringsenheten när problemen är åtgärdade. Myndighet- och planeringsenheten följer upp ärendet på följande sätt: