Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Smittskydd och pandemilag

Det finns just nu två lagar som reglerar hur verksamheter ska anpassas på grund av corona.


Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder

För att minska smittspridningen av covid-19 ska restauranger, barer och kaféer även ansvara för att vidta särskilda åtgärder enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Beroende på hur pandemin utvecklar sig kan myndigheterna besluta om nya riktlinjer.

Skärpta regler för serveringsställen

Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta regler för serveringsställen. De nya reglerna började gälla 1 mars 2021.Här kan du kortfattat läsa vad de nya reglerna innebär. Mer information finns på www.folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats

Begränsning av öppettider
Serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället klockan 20.30 - 05.00. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Serveringsställen får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, det vill säga avhämtning/takeaway.

Serveringsställen på en handelsplats

Serveringsställen som är en del av en handelsplats och inte har egen entré ska begränsa antalet besökare i ett sällskap till en person. Undantag gäller för mindre barn som inte kan lämnas ensamma och personer med funktionsnedsättningar som behöver stöd.

Serveringsställen som håller sin entré mot handelsplatsen stängd och endast har öppet utifrån omfattas inte av denna regel.

Företag har ansvar för att förhindra smittspridning av Coronaviruset.


Tips på hur ni som företag kan göra:

  • Maxantal besökare, kölappar, information om avstånd.
  • Tänk även på entrén, utanför entrén, toalettköer, bufféer. Ingen trängsel.
  • Gäster ska erbjudas handtvätt med tvål och vatten eller handsprit.
  • information till gäster om att tvätta händerna ofta, hålla avstånd till varandra, stanna hemma vid sjukdom.
  • Minst 1 meters avstånd mellan sällskap gäller.
  • Företaget ansvarar för att personalen har bra information om hur smitta förhindras.
  • Hämtning av mat och dryck får ske om det kan göras utan trängsel och med minst en meter till sittande gäster.
  • När evenemang anordnas på eller vid ett serveringsställe får man endast ha sittande gäster.
  • Det ska vara minst en meter mellan sällskapen. Det gäller även när man sitter rygg mot rygg.

Minst 1 meters avstånd mellan sällskap gäller.

Minst 1 meters avstånd mellan sällskap gäller.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 4 mars 2021
Publicerad: 26 juni 2020 kl. 15.28

Bygg- och miljöenheten

  • Annika Sandgren - Enhetschef/livsmedelsinspektör
    Förvaltning/Avdelning: Samhällsbyggnadsförvaltningen/bygg- och miljöenheten
    Telefon: 0478-126 62

  • Lisa Lindgren - Miljö- och hälsoskyddsinspektör
    Telefon: 0478-125 16

  • Marcus Ekström - Byggnadsingenjör
    Ansvarsområde: Bostadsanpassning, lediga tomter, fastighetsreglering & bygglov
    Telefon: 0478-125 49

  • Sofie Alldén - Registrator/systemansvarig
    Telefon: 0478-125 20

  • Annelie Elf - Miljö- och hälsoskyddsinspektör
    Ansvarsområde: Miljötillsyn, radon, cisterner, köldmedierapportering, miljöfarlig verksamhet
    Telefon: 0478-126 00

  • Hector Solar Bezama - Byggnadsinspektör
    Ansvarsområde: Bygglov, byggnadsinspektion
    Telefon: 0478-125 28

  • Neira Dedic - Nämndsekreterare
    Förvaltning/Avdelning: Samhällsbyggnadsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 46

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Vet du inte vem du ska kontakta?
Skicka e-post till myndighet@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se