Lessebo kommun strävar efter att upprätthålla en god förvaltningskultur och motverka korruption och andra oegentligheter.
Så kallade visselblåsare spelar en central roll för att värna och främja viktiga värden i ett demokratiskt samhälle, såsom öppenhet och transparens. Lessebo kommuns interna rapporteringskanal är ett led i kommunens arbete med att förebygga och upptäcka missförhållanden samt att skydda visselblåsare, som rapporterar om missförhållanden.
Via Lessebo kommuns interna rapporteringskanal kan visselblåsare rapportera om missförhållanden och oegentligheter inom verksamheten, utan att behöva oroa sig för negativa konsekvenser. Lessebo kommuns visselblåsartjänst administreras av KPMG som är ett stort revisions- och rådgivningsföretag. Det är också de som tar emot ditt meddelande.
Det föreslås en ny lag med huvudsyftet med det nya lagförslaget är att det ska bli enklare, tryggare och säkrare att rapportera om:
Information om missförhållanden och oegentligheter ska kunna rapporteras utan risk för repressalier om det finns ett så kallat allmänintresse av att de missförhållanden som rapporteras kommer fram. I undantagsfall kan även information om en enskild persons arbets- och anställningsförhållanden rapporteras utan risk för repressalier.
Informationen som rapporteras ska vara av intresse för en bredare krets av människor, inte bara för visselblåsaren och det ska även finnas ett legitimt intresse av att informationen kommer fram. Allmänheten, i egenskap av skattebetalare eller konsument, har många gånger ett intresse av att få veta om det slösas med skattemedel eller om en produkt på marknaden kan vara farlig att använda. I dessa situationer finns det alltså ett allmänintresse av att uppgifterna kommer fram.
En visselblåsare är någon som rapporterar/slår larm om oegentligheter och missförhållanden, ofta på den egna arbetsplatsen. Det kan till exempel vara att mutor tagits emot i samband med en offentlig upphandling eller att skattepengar använts för dyra nöjesresor.
Ett visselblåsarsystem är en rapporteringskanal för information om missförhållanden och oegentligheter på arbetsplatsen. Genom systemet ska information om missförhållanden eller oegentligheter kunna rapporteras. Den som rapporterar ska inte riskera att drabbas av repressalier (negativa konsekvenser). Lagförslaget ställer inte några krav på något tekniskt system för rapportering. Däremot ska arbetsplatsen ha tydliga interna rutiner för hur rapportering om missförhållanden ska tas emot, följas upp och återkopplas. Det ska även finnas särskilt utsedda personer eller enheter som hanterar informationen som rapporteras. Dessa personer eller enheter ska vara oberoende och självständiga. Det ska gå att rapportera både skriftligt och muntligt. Muntlig rapportering ska kunna ske vid ett fysiskt möte.