Miljötänk i Brewmasters expansion

Det finns stora planer på Brewmaster, företaget som håller till på industriområdet i östra delarna av Hovmantorp. Gänget som just nu arbetar i företaget planerar att bli dubbelt så många redan nästa år. Och nu har man köpt grannfastigheten, gamla Sigro på Centralgatan vid utfarten mot väg 25.

Peter Nygren berättar om företaget och tillsammans med Erik Kågestad och Henrik Ingo visas lokalerna upp. De håller på att färdigställa ett specialmälteri. Det beräknas behöva fyra personer när det är helt klart i mars 2019. Ett större mälteri och foderproduktion planeras på tomten bredvid. På den fastigheten kommer Brewmaster ha sitt lager men stora delar av lokalen kommer också att hyras ut.

- Vi har redan fått ett par hyresgäster men vi har plats för fler, säger Peter Nygren. Lokalerna ligger bra till, med bra skyltläge ut mot riksväg 25.

Företagets idé är redan väl omskriven. Brewmaster säljer malt och dextrin till livsmedelsindustrin. Kunderna består av bryggerier, bagerier, destillerier och andra livsmedelsproducenter. Öl och whiskey är det många som tänker på när man hör malt. Men Brewmaster har även potentiella kunder inom FoodTech och kostnutrition.

Processen, förklarat lite kort, är att havre och korn kommer in i ena änden för att därefter behandlas och sen komma ut i andra änden som malt och dextrin. Utöver det finns även foderproduktion.

Det cirkulära tänket med hänsyn till miljö och klimat är något som går genom företagets verksamhet.

- De restprodukter som blir över vid vår malt- och dextrinproduktion samt våra kunders restavfall i form av drav (ett blött restavfall vid ölproduktion) tänker vi ta tillbaka, berättar Peter Nygren. Det kan vi sen göra djurfoder av till våra bönder eller specialmjöl till bagerier och livsmedelsindustrin.

En annan biprodukt är det som blir över när säden rensas från skräp och saker som följer med skörden. Det planeras bli bränsle till fjärrvärmeverket i Hovmantorp som tillsammans med miljöel driver Brewmasters ugnar och stöp- och groningskärl.

- Maltkornen och havren odlas på fälten, kommer till oss och processas till malt som går till bryggerierna där det processas, restprodukten blir drav som sedan går tillbaka till oss och bli foder som går till odlarnas kött- och mjölkdjur som blir till gödsel och som sprids på fälten där nytt korn och havre odlas. På så sätt jobbar vi helt cirkulärt och miljövänligt, säger Peter.

Samverkan på lokal nivå är viktigt för Brewmaster och man har några lokala leverantörer och samarbeten. Under sommaren levererade bland annat lantbrukaren Anders Edberg i Slätthult korn till anläggningen. Under hösten kommer grannen Hovmaporten installera en port inne i Brewmasters lokaler, DT betong sköter stora delar av renoveringen.

Senast uppdaterad: 9 oktober 2018
Publicerad: 9 oktober 2018 kl. 08.55

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se