Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tydlig filosofi bakom årets företagare

Skrufs Glasbruk har Svenskt Tenn som sin största kund. Produkterna består enbart av stilrent klart glas som ska användas. Konstglas som ska ställas på en hylla får andra glasbruk hålla på med, menar Kent Elm som drivit glasbruket sedan 2006. Ett glasbruk man nästan kan säga att han växt upp på.

Men tillbaka i nutid och den 14 mars då en intet ont anande Kent Elm som tog sig tillsammans med kollega och fru till näringslivskvällen i Kosta den 14 mars. Kvällens syfte handlade om att träffa lite trevligt folk och få nya intryck. När motiveringen för årets företagare sen började läsas upp så förstod han att det handlade om honom.

Glatt överraskad

- Jag blev glatt överraskad, säger Kent Elm. Det var en väldigt fin nominering och det blev tydligt att företaget inte bara betyder något för oss som jobbar i det dagligen. Jag fick en kommentar om att vi är med och bidrar till att sätta både kommunen och orten Skruv på kartan. Det kändes fint!

I nomineringen som årets företagare pekas ut att utvecklingen i företaget präglats av ”envishet och hårt arbete” sedan Kent Elm tog över. Under de första åren på 2000-talet blev det två konkurser och Kent Elm som arbetade i företaget hade sin idé klar för sig om hur man borde driva det hela. Ägarna gjorde på annat sätt och efter den andra konkursen tog Kent Elm vid.

- Min filosofi är att man som företagare behöver jobba mycket i verksamheten och vara närvarande, berättar Kent. Vi är tio anställda idag och vi är så små så att det märks så fort någon är borta. Alla är viktiga kuggar i vår verksamhet. Det finns också hela tiden små beslut som ska tas för att verksamheten ska rulla på och det underlättas såklart av en närvarande chef.

En utmaning att hitta personal

Just personal är en av de saker som kan vara en utmaning. Det finns idag inte särskilt många som kan hantverket med glasblåsning och som liten arbetsgivare har Skrufs Glasbruk svårt att ta emot lärlingar och praktikanter. Alla på företaget måste producera.

- Det är viktigt för oss att hålla produktionen igång. Vår största kund är Svenskt Tenn och kraven för att få leverera till dem är hårda, säger Kent Elm. Vi måste leverera i tid så kommer vi efter får vi prioritera hårt i jobben.

Kents far arbetade på Skrufs Glasbruk och var under 80-talet en av fyra ägare. Det var under denna tid som Kent spenderade mycket tid på bruket. Men lärde sig blåsa glas det gjorde han i hemorten Johansfors.

- Som ung får man börja med de enkla uppgifterna och arbeta sig uppåt, berättar Kent. Däremot så tyckte man nog i Skruv att det var bra att jag fick lära mig att blåsa glas någon annanstans, det blir ju billigare så än att lära upp själv, skrattar Kent.

Gediget hantverk

I motiveringen som årets företagare står att företaget kännetecknas av ”gediget hantverk där kvalitet, funktion och design” skapar framgång. Själv menar Kent Elm att anledningen till att man lyckas är att man håller sig till sin idé kring bruksglas och att det samarbetet med formgivaren Carina Seth Andersson är framgångsrikt.

- Det gäller att hamna rätt och ha produkter som fungerar på marknaden. Där är vårt samarbete med Carina helt rätt, menar Kent Elm. Vi tillverkar dessutom allt vårt glas i Skruv, ingen import eller tillverkning på annan ort. Det gör att konsumenten vet vad man får. Det är inte enbart den kortsiktiga vinsten som är vår drivkraft, utan att få göra ett riktigt bra glas.

Bolagets personalstyrka är idag relativt ung. Kent Elms planer för bolaget är inte heller en storskalig expansion. Det handlar snarare om att förädla och utvecklas i nuvarande storlek. Och eftersom barnen engagerat sig i bolaget finns en förhoppning om att det även i framtiden är en Elm som driver Skrufs Glasbruk.

Senast uppdaterad: 10 april 2019
Publicerad: 9 april 2019 kl. 16.19

Näringslivskontoret

 • Karin Bååth - Näringslivschef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 60

 • Bodil Askencrantz - Destinationsutvecklare
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 37

 • Anette Blomqvist - Rådgivning vid starta eget
  Bolag: Almi
  Telefon: 070-533 32 39

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se