Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Solen skiner över Eke-Tech

I början av februari är det säsong för storm och hård vind. Och regn. Men under samtalet på Eke-Tech i Källeskruv utanför Kosta så spricker det upp en liten stund och solen visar sig. Solen har lyst över Eke-Tech i några år nu. 2016 drog Mathias Lund och Glenn Andersson igång företaget som säljer och installerar solceller på fastigheter.

- De första åren byggde vi upp företaget. Vi lärde oss mycket om tekniken och marknaden, säger Mathias Lund. Men under 2018 och 2019 har det tagit fart rejält med många nya kunder. Efterfrågan på solceller ökar kraftigt och det märks i vår verksamhet.

Verksamheten bedrivs lokalt utanför Kosta och de flesta av kunderna finns i Småland och Blekinge. Men det är inte ovanligt med mer långväga kunder utmed västkusten och någon enstaka i Stockholmsområdet. Varje projekt för solceller är unikt och offertskrivandet är en viktig del av arbetet på Eke-Tech.

- Vi åker alltid ut och ser hur förutsättningarna är på platsen. Det handlar bland annat om mått och bärighet på taket, säger Glenn Andersson. För solcellerna har vi ett sikte på 20-30 år och då är det synd om taket ger vika före. Effekten på en anläggning kan också variera beroende på i vilka väderstreck som den byggs.

Medvetna kunder

Men långt ifrån alla offerter ger ett köp. Mathias och Glenn beskriver att många kunder har långa beslutsprocesser. Man funderar mycket och jämför med grannar och bekanta innan man bestämmer sig. Som kund hos Eke-Tech kan man få hjälp med att fylla i ansökan om stöd från Länsstyrelsen. Men de flesta kunder gör beställningen ändå, utan att ha fått stödet beviljat.

- Det har skett en stor teknikutveckling de senaste åren. Solpanelerna är effektivare och det finns fler valmöjligheter, säger Mathias Lund. En av de roligaste sakerna är också att det händer mycket med smarta tillbehör. Man kan styra mycket själv idag med sina solceller och sin el. Till exempel kan man välja att solcellerna enbart ska värma upp vattnet. Många kunder gillar också att följa produktionen nästan timme för timme.

Mathias Lund har också internationell erfarenhet från branschen med produktutveckling i bland annat Asien, Mellanöstern och den engelska marknaden. Idag gör han internationellt arbete i ett annat bolag vid sidan av Eke-Tech.

I grunden sköter Mathias och Glenn det mesta själva i företaget. De köper in ekonomitjänst och en del marknadsföringsmaterial. Annars är det lokala och det personliga mötet deras styrka. Kunderna får träffa dem direkt och kan ha samtal med en person som tar ansvar för det som säljs.

- Vi får många jobb på grund av att tidigare kunder rekommenderat oss. De är nöjda och tipsar grannar och bekanta om att vi har gjort jobbet, säger Glenn Andersson. Vi är också noga med att göra ett bra jobb, för det får vi höra annars och kunderna kommer berätta om det för andra.

Framtiden ser ljus ut

Idag finns kunderna hos Eke-Tech många gånger på landsbygden och inom jordbruket. De har byggnader med stora tak som det går att bygga stora anläggningar på. Ju större solcellsanläggning desto kortare tid för återbetalning av investeringen. De fasta kostnaderna finns med oavsett storleken på anläggning.

- Vi ser inte att marknaden kommer minska de närmsta åren. Det är snarare tvärtom, säger Mathias. Vi har mycket att göra idag och vi funderar idag på hur vi ska kunna möta efterfrågan från kunderna. Det kommer behövas både mer personal och större lokaler om vi ska klara av att expandera.

- Det är spännande att jobba med energi och solceller. Det händer mycket och vad gäller lagring och batterier så ser vi idag bara början, säger Glenn. Vi kommer ha att göra även framöver. Det är inte ovanligt att man bygger solceller redan från början på nya hus idag. Eller att man passar på när man byter tak. Det gäller att tänka smart.

Eke-Tech är ett av flera mindre företag i Lessebo kommun. Precis som Lessebo kommun har företaget en tydligt grön profil och är en del av den energiomställning som pågår.

Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen hjälper dig med tips och råd om hur du kan påverka din energianvändning och hur du ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt. Råden är opartiska och målet är att hjälp dig att hitta den bästa tekniska lösningen som passar just dina förutsättningar.

Tveka inte att ta kontakt med Åsa Garp vår energi- och klimatrådgivare i Lessebo kommun. Du når henne på telefon 0478-125 13 eller på e-post asa.garp@lessebo.se.

Senast uppdaterad: 2 mars 2020
Publicerad: 2 mars 2020 kl. 11.04

Näringslivskontoret

 • Karin Bååth - Näringslivschef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 60

 • Bodil Askencrantz - Destinationsutvecklare
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 37

 • Anette Blomqvist - Rådgivning vid starta eget
  Bolag: Almi
  Telefon: 070-533 32 39

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se