Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sambo och företagare

En solig vårdag träffar vi Martina och Peter på Peppes konditori i Lessebo. Ett par som inte bara blev sambos för 18 år sedan, utan dessutom startade företag ihop. I en och samma veva.

– Vi visste nog inte vad vi gav oss in på men det har ju gått bra ändå, berättar Martina som mer eller mindre var nybakad student när erbjudandet kom. Den tidigare ägaren till konditoriet kontaktade Peter och frågade ifall han var intresserad av att ta över konditoriet under hösten 2001.

Ett JA till att bli företagare kom snabbt. Redan januari 2002 drog de igång verksamheten i de befintliga lokalerna. De blev sambos i lägenheten ovanför konditoriet och fick snabbt lära sig det de inte visste vad gäller just företagande.

– Det var så mycket mer pappersjobb och olika regler som det skulle hållas koll på än vad vi trodde, men allt är ju svårt i början innan man lärt sig. Och det gick snabbt att lära sig, berättar de båda väldigt samstämmigt.

Både Martina och Peter tycker att det bästa med att vara företagare är utmaningen som finns, och den stolthet som infinner sig när företaget går bra. När man avverkat de där första åren och känner att man står på egna ben. Men allra stoltast blir de av berömmet som kunderna ger.

– Då myser man inombords, säger Peter.

Det märks tydligt att stoltheten över både företagandet och yrkeskunnandet är det som är drivkraften för både Martina och Peter. Att det är just det som gör jobbet så
roligt och inspirerande. Yrkesskickligheten ligger dem varmast om hjärtat, även om att driva eget företag gör det än mer stimulerande. Men livet består ju inte bara av företagande, så för några år sedan togs beslutet att flytta ifrån lägenheten ovanför konditoriet.

– Det var svårt att lämna jobbet när vi bodde i samma fastighet, berättar Martina.

Idag bor paret en bit ifrån sitt företag och i familjen finns det även två barn. Båda är överens om att det inte är några problem med att ha både familj och barn ihop, och som egna företagare finns det stora möjligheter att pussla ihop livet så att det funkar precis så som de vill.

Men varför heter företaget just Peppes konditori? Jo, det var Peters farfar som kallade honom det när Peter var liten. Så när namnet på konditoriet skulle sättas så fick det bli just Peppes. Och idag så har det gamla smeknamnet återuppstått i och med företaget.

– Idag är det många som kallar mig Peppe igen, berättar Peter med ett skratt.

Vi på Lessebo näringslivskontor tackar för att vi fick komma och prata en stund. Alltid kul att få höra lite om människorna bakom företaget.

 • Peppes tipsar: För att inte få de hembakade bullarna torra så se till att degen är ordentlig kletig när du bakar. För mycket mjöl är det som oftast ställer till det.
Senast uppdaterad: 18 maj 2020
Publicerad: 18 maj 2020 kl. 11.53

Näringslivskontoret

 • Karin Bååth - Näringslivschef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen, Näringslivskontoret
  Telefon: 0478-125 60

 • Nyföretagarcentrum: Rådgivning starta och driva eget företag.
  Boka rådgivning digitalt: https://www.nyforetagarcentrum.se/vaxjo/ länk till annan webbplats

   

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se