• Minimera Visa
    2022-06-23
    Eldningsförbud i Kronobergs län
    Från och med fredagen den 24 juni klockan 12.00 och tills vidare gäller eldningsfö... Läs mer

Said lagar det mesta

Syntolkning: På bilden ses Said Naderi utanför Arbete och integrations lokaler i Hovmantorp. Han har skägg och en blåvitrand skjorta.

På Lessebo kommuns enhet för Arbete och integration arbetar man med att fler av kommunens arbetslösa invånare ska kunna hitta jobb och egen försörjning. Det är insatser som coaching och extratjänster där man arbetar och bland annat ökar på kunskaperna i svenska språket. För invånarna i allmänhet så stöter man på enhetens verksamhet genom Miljöverkstan i Strömbergshyttan och återbruket för bygg och tyg som finns i Hovmantorp.

På byggåterbruket finns nu bland annat Said Naderi som bor i Hovmantorp med sin familj. Han berättar att de letar hus men att det är svårt när man inte har en fast anställning. Banken är då inte intresserad av att låna ut.

- Idag bor vi, jag och mina vuxna barn och deras familjer, i flera lägenheter. Men vi skulle vilja bo gemensamt i ett hus istället, då skulle vi spara pengar, säger Said Naderi. Mina vuxna barn jobbar och studerar. En av mina söner kör lastbil till exempel.

Said är själv snabb på att lära sig och får ofta ta tag i reparationer av olika slag. Samtidigt som han är glad att hans barn fixar jobb så menar han att även äldre behöver arbete. Det är lite svårare med åldern.

- Jag har arbetat mycket med att reparera motorer och cyklar, säger Said. Jag har jobbat bland annat med gasmotorer i bilar men också med gräsklipparmotorer och den typen av utrustning. Det gäller att vara noggrann så det blir rätt, speciellt med motorer som kan skada någon om det blir fel.

Att komma in på den svenska arbetsmarknaden handlar mycket om språk. Said tycker själv att det bästa sättet att lära sig på är att arbeta och prata med folk. Då både hör han språket och får prata själv.

- Alla kan lära sig, det tar bara lite olika tid för olika personer. På vissa växter tar det tio dagar för blommorna att komma. På andra tar det 20 dagar, avslutar Said.

Senast uppdaterad: 28 maj 2021
Publicerad: 28 maj 2021 kl. 11.50

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se