Kulturskolan skapar unik konstutställning

Trista elskåp förvandlas till visningsplats för konst och kulturhistoria. Elever på Lessebo Kulturskola har klätt Eons och kommunens elskåp längs riksväg 25 i Lessebo med fotografier av de unika målningar som finns i taket i Kulturhuset.

Under helgen har elskåp längs riksväg 25 i Lessebo fått nya kläder. De har klätts med fotografier av de unika takmålningar som finns i Kulturhuset. Bakom konstprojektet står elever på Lessebo Kulturskola. Tillsammans med rektor Jimmy Täck har eleverna fotat målningarna, gjort digital bearbetning, tryckt upp dem och monterat upp bilderna på elskåpen.

– Med hjälp av Kulturskolans elever kan vi lyfta fram Lessebo för de som åker igenom och skapa en trevlig, inbjudande miljö där förhoppningsvis någon förbipasserande väljer att stanna för att förundras av utsmyckningen och vår fina ort, säger Jimmy Täck.

På de utsmyckade elskåpen finns en text om konstprojektet och en QR-kod för mer information.

Kulturskatt i taket på Kulturhuset

De målningar som har fotograferats finns i taket i Salongen i Kulturhuset och utgör en stor kulturskatt. Av de 16 målningarna visar 15 scener ur Lessebos specifika näringar och nöjen från förr i tiden och är målade 1936 av konstnärerna Kåge Liefwendal, Torsten Hjelm och John Brunn. Kulturparken Småland har konstaterat att målningarna och dess motiv är en skatt för bruksorten och för invånarna och att de ska bevaras för framtiden.

– När vi visar upp Kulturhuset för våra besökare och nya elever så häpnar de ofta av den storslagna lokalen och av konstverken i taket. Det är dags att lyfta fram och ge denna kulturskatt till allmänheten och göra något som kommuninvånarna kan vara stolta över, konstaterar Jimmy Täck som ger ett stort beröm till sina elever i den digitala gruppen på Kulturskolan som har varit med på hela resan, från första idé till genomförande och kontakt med kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och med Eon.

Läs om hela projektresan

Vi har skapat en sida där du kan läsa mer om konstprojektet och om takmålningarna i Kulturhuset:

Konstprojekt längs riksväg 25 - Lessebo.se

Senast uppdaterad: 13 november 2023
Publicerad: 13 november 2023 kl. 07.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se