I grundskolan har alla elever i årskurs 1 till 9 rätt till skriftliga omdömen i alla ämnen. Elever i årskurs 6 till 9 får betyg i alla ämnen.
Den 23 oktober 2013 beslutade riksdagen att individuella utvecklingsplaner, IUP, endast ska skrivas en gång per år för elever som inte får betyg (åk 1-5). Lärarna behöver inte skriva IUP:er för elever som får betyg.
Alla elever i årskurs 1-9 har rätt till skriftliga omdömen i de ämnen de läser. De skriftliga omdömena ska eleverna få i samband med de utvecklingssamtal som de har minst en gång per termin. Omdömena ska vara ett stöd för eleverna att nå de nationella målen och att tidigt kunna få den hjälp som de behöver. Tanken är att ett skriftligt omdöme är tydligare än om läraren bara berättar muntligt hur det går för eleven.
Det är varje skolas rektor som ansvarar för hur de skriftliga omdömena utformas på skolan. Omdömena ska utgå från skolans pedagogiska planering.
I grundskolan är betygsskalan sexgradig, med fem godkända (A-E) och ett icke godkänt betygssteg (F).
Vid varje terminsslut får alla elever i årskurs 6 till och med årskurs 9 betyg i alla ämnen utom i språkval. Betyg i språkvalet får eleverna från och med höstterminen i årskurs 7.
Om eleven inte når kunskapskraven i ett ämne kan skolan inte ge något betyg. I sådana fall kan eleven tillsammans med sin vårdnadshavare be om att få ett skriftligt omdöme som visar elevens kunskapsutveckling i ämnet. I omdömet ska skolan förklara vilket stöd man har gett eleven för att uppnå kunskapskraven.
Betyg och betygskriterier för dig som är elev eller förälder (Skolverket) Länk till annan webbplats.