Främmande arter är djur, växter eller svampar som tagit sig till Sverige med hjälp av människan. Några av dessa främmande arter kan orsaka skada i sin nya miljö. De kan till exempel öka kraftigt i antal och tränga ut andra arter eller sprida smitta. Sådana arter brukar kallas invasiva främmande arter eller invasiva arter.
Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Invasiva arters negativa effekter på ekosystem, jord- och skogsbruk, infrastruktur samt människors och djurs hälsa, kan medföra stora ekonomiska kostnader.
EU-förordning nummer 1143/2014 listar de invasiva främmande arter som är upptagna i Europeiska Unionen. Fastighetsägare har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns EU-listade invasiva främmande arter på den egna fastigheten. Landlevande ryggradsdjur och vattensköldpaddor är undantagna, Jägarförbundet ansvarar för dessa arter på uppdrag av Naturvårdsverket. Ansvaret gäller för alla som äger fastigheter.
Det är alltid förbjudet att sprida de växter som finns på Europeiska unionens förteckning över invasiva främmande arter. Dit hör till exempel jättebalsamin, jätteloka och gul skunkkalla. Men också parkslide och kanadensisk gullris ger problem i vår kommun.
Vi behöver hjälp av dig i kampen mot invasiva främmande arter. Så här kan du göra för att minska spridningen:
Rapportera in om du ser invasiva arter på Lessebo kommuns mark genom att fylla i vår e-tjänst eller mejla samhallsbyggnad@lessebo.se.
Det är viktigt att hantera avfallet från invasiva främmande arter på ett säkert sätt för att förhindra ytterligare spridning. Dessa arter är effektiva kolonisatörer och etablerar sig lätt på nya platser om de flyttas och hanteras fel.
Avfallet får inte läggas på öppen kompost utan ska brännas, lokalt eller skickas till förbränning. Det kan läggas väl förslutet i hushållssoporna/brännbart. Vid transport är det viktigt att avfallet transporteras väl förslutet för att förhindra spridning. Om det körs till återvinningscentral ska man försäkra sig om att avfallet tas om hand på rätt sätt, det vill säga, blir bränt och inte komposterat.