Kalkning av sjöar och vattendrag är den största miljövårdsåtgärd som har genomförts i Sverige. Kalkning ger förutsättningar för utslagna arter att återkomma och leva vidare i livskraftiga bestånd.
Kalkning av försurade sjöar och vattendrag förbättrar villkoren för många försurningskänsliga arter och förbättrar möjligheter till fiske. Kalkning utförs för att uppnå miljömålen ”Bara naturlig försurning”, ”Levande sjöar och vattendrag” samt målet om "God ekologisk status", enligt Europeisika Unionens ramdirektiv för vatten. Den största orsaken till försurning i mark och vatten är nedfall av luftföroreningar men även skogsbruket har inverkan på försurning.
Kalkningen finansieras via 85 procent statsbidrag som söks hos länsstyrelsen, kommunen bidrar med resterande 15 procent. Lessebo kommun sprider cirka 1 200 ton kalk per år.
I Lessebo kommun har kalkning pågått sedan 1978. Kalkning sker i sjöar, på våtmarker och i vattendrag. För spridning av kalk används olika metoder: helikopter, båt och via kalkdoserare. För att följa effekterna tas årligen ett hundratals vattenprover. Dessutom undersöks bottendjur och fisk (utförs av länsstyrelsen). För mer läsning se Länsstyrelsens eller Sprotfiskarnas webbplats.
Nedfallet av försurande ämnen har minskat betydligt på senare år. Det kommer dock ta flera decennier innan marken som också påverkats av försurning återhämtar sig. Det är därför viktigt att kalkningen får fortsätta i de mest försurningskänsliga sjöarna och vattendragen.