Kommunfakta

Vi är en växande kommun med ca 8 600 invånare, drygt 300 företag och mer än 1 miljon besökare årligen. Kommunikationerna är goda med pendlingsavstånd till Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar. I Lessebo kommun finns en arbetsglädje och det är lätt att lära känna varandra med ett nära samarbete förvaltningar och politiker.

Det är nära till allt. I Lessebo kommun är avstånden korta till förskola, skola och annan service. Du har en kort väg till bussen eller tåget (Lessebo och Hovmantorp) och du kan pendla till jobbet i Växjö och Kalmar. Från Hovmantorp och Lessebo är det många som pendlar framförallt till Växjö. På väg 25 tar du dig snabbt med bilen och med bussen till Växjö. Du befinner dig mitt i Linnéregionen och med tåg finns såväl Växjö som Kalmar inom rimligt avstånd. I Skruv har du nära till Tingsryd och norra Blekinge. I Kosta finns Uppvidinge och Vetlanda inom pendlingsavstånd.

I alla orter finns förskolor varav några är helt nya och klimatsmarta. Det är gång- och cykelavstånd till F-6 skolan. Kommunens högstadieskola ligger i Lessebo. Skolans utvecklingsarbete har lett till hög andel behöriga lärare och en utvecklande miljö. Det finns flera föreningar för barnen och för de vuxnas aktiviteter. För att nämna några: Bordtennis, boule, dragkamp, fotboll, musikkår, orientering, scouter och segling.

I Lessebo kommun ser vi lite längre. Vi vet vart vi är på väg och hoppar flexibelt på de satsningar som leder till vår vision: ”Tillsammans skapar vi en grön kommun som vi är stolta över och där vi värnar om varandras framtid.” På kort sikt arbetar vi för att öka invånarantalet och målsättningen är att Lessebo kommun gör en hållbar resa där vi är fler än 10.000 invånare. Detta gör vi för att Lessebo kommun ska vara en attraktiv och trygg plats att leva på, för alla invånare.

Bor du i Lessebo kommun bor du också i Glasriket. Glasriket är öppet året runt med flera hyttor och aktiviteter. Oavsett om du vill göra en kort tur efter jobbet eller ta med dig långväga besök så kommer Glasriket leverera. Naturen är runt knuten enbart en kort promenad bort. Sjö och skog bidrar till ett lugn som du kan få i närheten av din bostad.

Korta fakta om kommuen

 • På väg mot 10 000 invånare
 • Idag är vi cirka 8600 invånare
 • 1 miljon besökare varje år
 • 415 km2 fyllt med småländska skogar och sjöar
 • Strategiskt läge mitt i Glasriket, cirka 30 minuter från Växjö och 60 minuter från Kalmar.

Folkmängd

Lessebo kommun har ca 8 700 invånare. Aktuell befolkningsstatistik hittar du på Statistiska Centralbyråns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här finns bland annat information om befolkning per församling i kommunen och folkmängd efter kön. Välj den rubrik som passar vad just du söker efter.

Skatt

Kommunalskatt betalar du för att finansiera olika funktioner i samhället som vård, barnomsorg och skola, vatten i kranen och omvårdnad för våra äldre. Här kan du se de aktuella skattesatserna och läsa om hur dina skattepengar fördelas.

Läs gärna mer om Lessebo kommun:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 26 augusti 2022
Publicerad: 21 november 2016 kl. 11.19

Kommun och politik

 • Lars Altgård (s) - Kommunalråd
  Telefon: 0478-125 01

 • Angelica Karlsson (c) - Kommunalråd
  Telefon: 0478-125 61

 • Christina Nyquist - Kommunchef
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 27

 • Sara Nilsson - Kanslichef (IT-chef)
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 09

 • Johanna Dennerhed Bengtsson - Kommunledningskoordinator
  Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
  Telefon: 0478-125 04

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se