Varje parti i kommunfullmäktige har möjlighet att nominera en revisor, och revisionen ska alltid bestå av minst fem ledamöter. Revisorernas uppdrag styrs av kommunallagen eller aktiebolagslagen (när det gäller lekmannarevision i bolag) och god revisionssed i kommuner och landsting. Revisorernas granskning görs på uppdrag av fullmäktige. Revisorerna bestämmer själva vad som ska granskas.
Varje nämnd ansvarar för styrning, uppföljning och kontroll av sin egen verksamhet. Revisorernas uppdrag är att granska hur nämnderna genomför detta uppdrag. Revisorerna granskar årligen den verksamhet som styrelsen, nämnderna bedriver. Granskningen omfattar även de enskilda ledamöterna.
Revisorerna ställer frågor som:
Revisorernas arbete präglas av integritet och oberoende. Revisorerna avgör självständigt både vad som ska granskas och hur granskningen ska genomföras.
Revisorerna gör varje år en bedömning och planering av vad som ska granskas. Granskningarna genomförs av sakkunniga biträden. Revisorerna gör även egna analyser och bedömningar av varje granskning. Bedömningen sammanfattas i en skrivelse, missiv, som skickas till berörd nämnd.
När revisorerna gjort klar granskningen för året sammanfattas resultatet i en revisionsberättelse. Den används som underlag för fullmäktiges årliga prövning av om styrelsen och nämnderna ska beviljas ansvarsfrihet.
Revisorerna strävar efter största möjliga öppenhet och tillgänglighet i sin granskning. Du kan ställa frågor, lämna synpunkter eller förslag till revisionen. Som framgått ovan så prövar revisorerna alltid vad som ska granskas. De synpunkter och förslag som lämnas leder därför inte automatiskt till att en granskning genomförs.