Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Driver sitt fjärde företag, men första i Sverige

Med erfarenhet från företagande inom restaurangbranschen från både Europa och Taiwan driver nu Viktor Jovanov Vickis Bistro i Hovmantorp sedan 2015.

– Det har alltid varit fokus på den europeiska maten, oavsett var jag haft restaurangen rent geografiskt, berättar Viktor. Vi passar på att fråga om den största skillnaden mellan att driva företag i Sverige eller i något av de andra länderna som Viktor har erfarenhet av. Och även om vi anar svaret så får vi det bekräftat. Skatten, anställningsregler och alla papper som skall hanteras är de tre sakerna som särskiljer mest enligt Viktors erfarenhet.

– Och att här i Sverige så skall alla äta pizza på nyårsdagen, skrattar Viktor. Första året med Vickis Bistro så blev de helt överrumplade av den stora anstormningen årets första dag, men därefter mer förberedda för den svenska, och otippade, traditionen.

Viktor berättar att hela familjen är involverade i företaget. Det är Viktor och hans fru Vicki som driver Vickis Bistro ihop. Viktor som kock och Vicki som tar hand om gästerna i restaurangen. Paret har tre barn som även de hjälper till med olika sysslor när det passar och behövs. – Vi är en tight företagarfamilj, berättar Viktor.

De har även två anställda som jobbar på helger samt över sommaren som förstärkning. Om man nu både jobbar och lever ihop så blir vi nyfikna på hur man får ihop det. – Jag bestämmer på företaget och min fru bestämmer hemma. Ibland blandar vi ihop det men vi löser det med, berättar Viktor med ett leende.

För att kunna fokusera på kärnverksamheten så tar de hjälp av en revisor som sköter bokföringen. För Viktor är det arbetet som kock som gäller i första hand och berättar att han ser sig själv mycket mer som sitt yrke än som företagare. Men nämner flera stora fördelar med att vara just företagare.

– Det bästa med att driva företag är att man har fria händer och bestämmer själv. Samtidigt är det även ett stort ansvar. Men att man inte kan skylla något på någon annan är en drivkraft, säger Viktor eftertänksamt.

Viktor är igång med flera renoveringar i lokalen. Vi förstår att det alltid finns planer på att förbättra för att skapa en trevlig miljö för kunderna. Huset med sin målade putsfasad, den rustika inredningen och den inbäddade innergården med sin uteservering.

– Jag tycker vi fått till den där europeiska känslan som speglar vår inriktning på maten. Och hoppas våra kunder skall trivas. Men det finna alltid mer att göra, berättar Viktor.

Senast uppdaterad: 18 november 2020
Publicerad: 13 november 2020 kl. 12.06

Näringslivskontoret

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se.

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se